80 år sedan drottning Astrids tragiska död

80 år sedan drottning Astrids tragiska död

Hon var en blyg familjeflicka, dyrkades av folket och omkom som ung i en bilolycka svenskfödda drottning Astrid av Belgiens livsöde liknar på flera sätt prinsessan Dianas. Den ödesdigra bilfärden med kungen vid ratten ägde rum den 29 augusti 1935.

Lillasyster. Astrid i mitten med systrarna Margaretha (till vänster) och Märtha. Märtha gifte sig med Olav av Norge och Margaretha med prins Axel av Danmark.
Lillasyster. Astrid i mitten med systrarna Margaretha (till vänster) och Märtha. Märtha gifte sig med Olav av Norge och Margaretha med prins Axel av Danmark.

Prinsessan Astrid föddes den 17 november 1905 i Arvfurstens palats i Stockholm. Hennes föräldrar var prins Carl, som var bror till kung Gustaf V, och den danskfödda prinsessan Ingeborg. Astrid hade två äldre systrar, Märtha och Margaretha, och en yngre bror, Carl. ( Läs mer om honom på sidan 26 – 29.)

Familjen bodde under hennes barndom på flera platser i Stockholm, bland annat i en villa på Djurgården och i en våning vid Hovslagargatan på Blasieholmen.

Somrarna tillbringades på lantstället Villa Fridhem vid Bråviken i Östergötland. De fyra barnen var mycket strängt uppfostrade men där kunde de busa och springa runt som vilka barn som helst.

Prinsessan Astrid undervisades i bland annat franska och pianospel och dansade balett. Hon var blyg och ansågs inte särskilt begåvad, men var en snäll och söt familjeflicka.

 

Ett scoop. Karl Sandels tog bilden när kronprins Leopold i hemlighet kom till Södertälje inför bröllopet.
Ett scoop. Karl Sandels tog bilden när kronprins Leopold i hemlighet kom till Södertälje inför bröllopet.

Astrid var 20 år då hon i mars 1926 mötte sitt livs kärlek, den stilige kronprins Leopold av Belgien, 24 år. Han besökte Sverige med sin mor, den belgiska drottningen Elisabeth som var väninna med Astrids mor Ingeborg. Tycke uppstod mellan Astrid och Leopold och paret sågs igen i hemlighet flera gånger under våren och sommaren.

Den 21 september samma år eklaterades förlovningen och Sverige drabbades av bröllopsfeber. Den 4 november skulle bröllopet äga rum i Stockholm och horder av pressfotografer väntade spänt på den belgiske kronprinsens ankomst. Berömd är bilden som Karl Sandels lyckades ta på den blivande brudgummen vid Södertäljes tågstation. Den skygge prinsen hade klivit av där för att slippa pressuppbådet vid Stockholms Central, men överlistades av denne fotograf.

Astrid var protestant och Leopold katolik och en borgerlig vigsel på Stockholms slott, för övrigt den första där, skulle följas av en kyrklig i Bryssel. Vigseln i Rikssalen förrättades av borgmästaren Carl Lindhagen med statsminister Gustaf Ekman som ett av bröllopsvittnena – båda var kända republikaner. Prinsessan Astrid bar en kort klänning garnerad med brysselspetsar. Även slöjan var av brysselspets och hade burits av brudens mor och hennes systrar. Astrid bar en myrtenkrona och brudbuketten bestod av liljekonvaljer, hennes älsklingsblommor.

200879_lowresStockholm var dekorerat och upplyst och hundratusentals hurrande människor kantade gatorna för att se hästkortegen. Sedan blev det galamiddag på slottet, då kung Gustaf V höll ett hjärtligt tal till sin brorsdotter.

Efter bröllopsmiddagen tog prinsessan Astrid med sällskap tåget till Malmö. Därifrån fortsatte färden med pansarkryssaren Fylgia till Antwerpen. Även där väntade stora människomassor med sina hyllningar. På landgången möttes Astrid och Leopold igen – han hade åkt i förväg med ett belgiskt kryssningsfartyg för att förbereda den kyrkliga vigseln. Astrid sprang nedför landgången, kastade sig i Leopolds famn och kysste honom. Att spontant visa sin kärlek var ovanligt för en kunglighet på den tiden och hon vann genast belgarnas hjärtan. Astrid var klädd helt i vitt och den belgiska pressen kallade henne ”Snöprinsessan”.

200877_lowresDen 10 november vigdes paret av ärkebiskop van Roey i katedralen Sainte Gudule i Bryssel. Prinsessan Astrid bar en halvlång klänning i silverlamé, en cape med sammetsfoder, hermelinkrage och spetsslöja. Bröllopsresan inleddes med ett besök på kungafamiljens lantslott i Ardennerna.

Kronprinsparet bosatte sig på slottet Stuyvenberg i Bryssel. Följande år reste de runt för att möta belgarna. Leopold var redan omtyckt men tillsammans med Astrid blev han ännu mer populär. Hon lärde sig både franska och flamländska och kom lätt till tals med folk på gatorna. Hon engagerade sig för fattiga och nödlidande och levde själv relativt enkelt, vilket uppskattades.

1927 föddes deras första barn, dottern José­phine Charlotte. 1930 kom sonen Baudouin och 1934 Albert. Varje sommar besökte familjen Villa Fridhem, som Astrid längtade till.I februari 1934 dog den 58-årige kung Albert vid en bergsbestigning. Därmed blev Leopold och Astrid Belgiens nya kungapar. Hon var då ännu bara 28 år.

Lycklig familj. Astrid och Leopold med barnen José­phine Charlotte, Baudouin och Albert sommaren 1935.
Lycklig familj. Astrid och Leopold med barnen José­phine Charlotte, Baudouin och Albert sommaren 1935.

I maj 1935 besökte paret för första gången Sverige officiellt som kung och drottning. Det var för att närvara vid prinsessan Ingrids bröllop med prins Frederik av Danmark. Astrid var mycket populär även i vårt land och fick stor uppmärksamhet. Ingen kunde föreställa sig att den unga drottningen skulle dö bara tre månader senare.

I Bryssel pågick under sommaren en världsutställning där det nya kungaparet stod i centrum för festligheterna. I slutet av augusti tog Astrid och Leopold ledigt några dagar för att koppla av. Den 29 augusti gjorde de en utflykt i de schweiziska Alperna. De körde på slingrande vägar mot byn Küssnacht vid Vierwaldstättersjön. Leopold satt vid ratten i den öppna bilen och Astrid bredvid med en karta i knäet. Ett ögonblicks ouppmärksamhet då han kollade kartan, så hände olyckan. Bilen fick sladd och körde av vägen nedför en brant sluttning. Hon kastades mot ett träd och avled genast. Han överlevde med ett brutet revben, en skadad hand och arm samt ett djupt sår på kinden.

Olycksplatsen. Kronprinsessan Astrids kropp lyfts över i en kista. På platsen byggdes ett minneskapell.
Olycksplatsen. Kronprinsessan Astrids kropp lyfts över i en kista. På platsen byggdes ett minneskapell.

Dödsbudet kom som en chock. Det lamslog Belgien fullständigt och väckte stor bestörtning och sorg i Sverige. Begravningen ägde rum den 3 september i domkyrkan Saints-Michel-et-Gudule och var mycket gripande. Många tusen gråtande Brysselbor följde hennes sista färd genom staden.

Intill olycksplatsen byggdes ett litet kapell till minne av drottning Astrid. Det besöks ännu i dag av många människor; belgarna har aldrig glömt sin älskade drottning.

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.