8 mars: Ny på Minnenas Journals kvinnolista: Grattis, Lill-Babs, 80 år ung

8  mars: Ny på Minnenas Journals kvinnolista: Grattis, Lill-Babs, 80 år ung

Barbro Lill-Babs Svensson har roat miljoner svenskar sedan 1950-talet. Hon har förnyat sig hela tiden och är en förebild för den moderna kvinnan som orkat kämpa på med både familj och yrkesliv.

Lill-Babs föddes i byn Tå i Järvsö socken den 9 mars 1938 och har stått på scen i 65 år. Hon har säkert besökt landets alla folkparker, varit programledare i TV, gjort filmer, shower och utlandskarriär, deltagit i Melodifestivalen och dragit in miljoner kronor till en veckopress som frossat i hennes privatliv. Lill-Babs har aldrig varit rädd för nya utmaningar. I vår är hon aktuell i succéserien Bonusfamiljen i SVT där hon spelar den lesbiska Gugge. En rollfigur som gett henne en ny, yngre publik, säger Lill-Babs, 80. Vi som minns henne ända sedan hon 1959 gjorde låten Är du kär i mig ännu, Klas-Göran, iklädd folkdräkt, är inte särskilt förvånade. Lill-Babs har under hela sin karriär förmått att bryta ny mark och inte fastna i schlagerfacket.

BARNKÄR. Lill-Babs med dottern Kristin 1974, i dag känd programledare.

Hon gjorde succé som Annie Oakley i musikalen Annie Get Your Gun på 1970-talet och överraskade många genom att uppträda med en show 1982 som författaren och poeten Lars Forsell specialskrivit åt henne. Parallellt med en krävande karriär har hon, delvis som ensamstående mamma, tagit hand om tre barn. Dottern Monica fick hon redan som 17-åring. På äldre dar är hon också en älskad mormor och mormorsmor. Familjen har alltid kommit i första hand, säger Lill-Babs. Livet har inte alltid varit lätt. Lill-Babs har berättat hur hon under tunga perioder inte ens hade pengar till bussen och de spruckna äktenskapen med Lasse Berghagen och Kjell Kaspersen tog på krafterna. Men mottot att leva livet och ta sig fram har lyft henne genom åren och Lill-Babs framstår idag som en förebild på många sätt. Väl värd att ta plats på Minnenas Journals kvinnolista som vi lanserade för några år sedan i samband med kvinnodagen 8 mars och som blev väldigt uppmärksammad.
Till sist: Lill-Babs skrev autografer åt den då okända gruppen The Beatles i samband med TV-programmet Drop In 1963. Det ni!

TUFF. En tuff brud i lyxförpackning 1961 i filmen Svenska Floyd.

Minnenas Journals kvinnolista
10 svenska kvinnor värda att hyllas lite extra.
1. Astrid Lindgren (1907–2002), Pippis mamma och mycket annat.
2. Ingrid Bergman (1915–1982), världsberömd filmstjärna.
3. Ellen Key (1849–1926), pionjär inom ämnet barnuppfostran.
4. Ester Blenda Nordström (1891–1948), vår första grävande journalist.
5. Greta Garbo (1905–1990), dottern till en latrintömmare blev Hollywoodstjärna.
6. Selma Lagerlöf (1858–1940), en av våra största författare, Nobelpristagare.
7. Alva Myrdal (1902–1986), oförliknelig reformator av social-Sverige.
8. Elin Wägner (1882–1949), en av den kvinnliga rösträttens pionjärer.
9. Katja of Sweden (1917–2017), klädde världens kvinnor enkelt och vackert.
10. Barbro Lill-Babs Svensson (född 1938), slitstark glädjespridare med många strängar på sin lyra.
Kom gärna med synpunkter på vår lista!
red@minnenasjournal.nu

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.