70 år sedan Kon-Tiki: Bengt Danielsson blev Söderhavet trogen

70 år sedan Kon-Tiki: Bengt Danielsson blev Söderhavet trogen

Thor Heyerdahl berättar i sin bok Kon-Tiki att Bengt Danielsson fick en tulltjänsteman att tro att han mött en galenpanna. På frågan hur han rest in i Peru 1947 svarade Bengt: ”Med kanot.” Då tjänstemannen hämtat sig frågade han hur han skulle lämna landet: ”Med flotte.” Han stämplade argsint pappren och bad den långe med rött skägg snabbt försvinna ur hans åsyn.

Livets största äventyr. ”Här reste vi i 101 dagar över ett hav få kände till. Vi visste inte riktigt om strömmarna skulle leda oss rätt. Men Thor hade rätt.”

Det Bengt Danielsson berättade var sant. Han hade på sin jordenruntresa paddlat från Ecuador och genom en tillfällighet träffade han Thor Heyerdahl i Peru som planerade sin resa på flotte till Raoria. Han hade knackat på Thors dörr och frågat om det fanns någon plats kvar på flotten för en blivande etnograf. Bengt Danielsson (1921–1997) föddes i Krokek i Östergötland och drömde om äventyr i fjärran länder. Han förlorade tidigt sin far i en bilolycka och fostrades av kvinnor som uppmuntrade hans lust till äventyr. Efter den lyckade resan med Kon-Tiki förälskade han sig i Söderhavet och dess befolkning. Han blev adopterad av hövdingen Teka på Raoria som lockade Bengt tillbaka. Han hade då gift sig med fransyskan Marie-Thérèse Sailley och de valde att bosätta sig på ön. Där skrev han boken Raoria – den lyckliga ön som blev en stor succé. Sverige utsåg honom till konsul, en titel han senare skulle förlora på grund av sitt engagemang mot Frankrikes atombombssprängningar i djupet kring atollen.

Då Tahitis president Oscar Temaru inbjöds att fira Frankrikes nationaldag av Jacques Chirac 2006 valde han istället att åka till Bengt Danielssons grav i Östra Tollstad. Han la ned en blomsterkrans och ett halsband av snäckor och sa: ”Bengt och Marie-Thérèse var mina spirituella föräldrar och de modigaste personer jag mött.”

Skrev klassikerna om Villervalle
Namn: Bengt Danielsson.
Född: 1921 i Krokek i Östergötland. Död i Stockholm 1997.
Familj: Gift med fransyskan Marie-Thérèse Sailley som han fick dottern Maruia med. (Se bild.) Hon dog bara 20 år gammal i cancer. Sannolikt på grund av Frankrikes provsprängningar.
Yrke: Etnograf, konsul och författare. Skrev de älskade böckerna om Villervalle i Söderhavet, som också filmades av Sveriges Television på 1960-talet.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.