Hyllad 60-åring som fick en tuff start

Hyllad 60-åring som fick en tuff start

I september är det 60 år sedan den första Aktuelltsändningen i tv. Då var det Olle Björklund som läste telegrammen och Lars Ag gjorde ett inslag om fisket på Island – och det mesta gick fel! 

Då den svart-vita bilden visades en mustaschprydd man i tweedkavaj. Mannen på tv-bilden var Olle Björklund, som inledde den första sändningen av Aktuellt. Han inledde med orden ”Kvällens telegram”. Det var den 2 september 1958 som det nu 60 åriga tv-programmet Aktuellt hade premiär. Innehållet i programmet var telegramläsning, nationella och internationella inslag och nyheter. Det avslutades liksom idag med en kort väderprognos.  Men det första programmet blev ingen succé. Både Lars Ag och Olle Björklund såg mycket förvirrade ut under premiärsändningen av Aktuellt. Både ljud och bild föll bort i Lars Ags rapport om fiskekriget mellan Storbritannien och Island. Samtidigt som en teleprinter stod och väsnades i rummet då den skrev ut telegram. Då Lars Ag kom i bild satt han och mixtrade med en tv för att få bilden att sluta rulla.  

Statens man. Lars Ag (född 1931) började som journalist och gjorde inslaget om Island i första tv-sändningen, som inte blev så lyckad. Därefter gjorde han karriär som Generaldirektör i statens tjänst.

Aktuellt började med att sändas tre gånger i veckan klockan 20.00. Under åren utökades sändningen till varje dag, sedan flera gånger om dagen. Under de första åren var det Olle Björklund och Gun Hägglund som fått i uppdrag att agera programledare. Gun Hägglund blev då Sveriges första kvinnliga nyhetsläsare på TV och Olle Björklund skulle med tiden bli en familjär tv-personlighet och fick smeknamnet Mr. Aktuellt. Aktuellt visades fram tills 1969 då man i samband med en omorganisation och införandet av TV2 lade ned Aktuellt. Programmet kom sedan tillbaka 1972, även den gången efter en omorganisation och då med två sändningar om dagen.
Tips: Se den legendariska och smått förvirrade premiärsändningen av Aktuellt på SVT:s öppna arkiv. Sök på Första aktuellt.

Nyhetsankare vi minns

Lars Orup – mannen med stenansiktet började som nyhetsankare på Aktuellt 1960.
Bo Holmqvist – programledare på Aktuellt från 1964 till 1970.
Ingrid Schrewelius – arbetade på Aktuellt från 1960 men även som modereporter och programledare för Lilla aktuellt.
Jarl Alfredius – började på Sveriges Radio under 70-talet för att sedan 1986 bli rekryterad till Aktuellt.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.