60 år sedan guldet i ishockey-VM 1957: Segerrusigt glada svenskar sjöng Helan går

60 år sedan guldet i ishockey-VM 1957: Segerrusigt glada svenskar sjöng Helan går

I Ishockey-VM 1957 tog Sverige otippat guld. Guldet var vikt åt Sovjetunionen då det spelades i Moskva. Om inte annat för att både USA och Kanada bojkottade mästerskapet. Skälet var att Sovjet gått in i Ungern året före och slagit ned upproret som riktade sig mot den diktatur den Sovjettrogna regimen infört. Imre Nagy ville skapa ett öppnare Ungern och förberedde reformer som skulle lätta landet från förtrycket. Då Stalin dött trodde man att det var möjligt men Sovjetunionen slog ned upproret brutalt. I skuggan av det politiska förtrycket skulle Ishockey-VM genomföras i hjärtat av diktaturen. Då många länder bojkottade spelet kallades länder från B-nationerna in. Japan, Österrike och Östtyskland fick plötsligt ställa spelare på isen som knappt höll styrfart. Resultaten blev därefter. Sverige sopade banan med Östtyskland (11–1), Österrike (10–0) och Japan (18–0).

Liraren. Tumba var bäst på plan då Sverige hämtade upp 2–4 till 4–4. Matchen svängde från 0–2, till Sovjets 4–2 och senare Sveriges kvittering som gav guldet.

Sverige Spelade bra mot de flesta speldugliga lag och förlorade inte en match. Det skulle avgöras i sista matchen mot Sovjetunionen, som redan spelat en oavgjord match. Det räckte med oavgjort. Tumba, Rolle Stoltz, Lasse Björn, Lars-Eric Lundvall, Eilert ”Garvis” Määttä, Nisse Nilsson, Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson och Hans ”Stöveln” Öberg, för att nämna några, spelade 4–4 i en intensiv match och tog hem guldet den 5 mars 1957. Men det uppstod en pikant detalj vid segerceremonin, ryssarna var så säkra på seger att de inte spelat in Sveriges nationalsång. Bara sin egen och de svenska spelarna hade inte övat på nationalsången. Efter första raden övergick de svenska spelarna till Helan går … Ryssarna märkte inget i bedrövelsen av den uteblivna vinsten. De tröstade sig med vodka och sjöng med.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.