60 år sedan Alice Babs var först ut

60 år sedan Alice Babs var först ut

 

Europeiska schlager­festivalen och den svenska uttagningen är höjdpunkter för miljoner TV-tittare varje år. Alice Babs var den första som tävlade för Sverige, men hon var inte nöjd med melodins text.

Nu laddar svenska folket för Melodifestivalen som blivit ett jättestort arrangemang med fem tävlingstillfällen före den stora finalen. Vinnaren tar sig till Eurovision Song Contest som är världens största underhållningsprogram. Succén började i blygsam skala 1956, men Sverige kom inte med förrän 1958. Tävlingen avgjordes i Hilversum, Nederländerna, och Alice Babs tävlade för Sverige med kärleksmelodin Lilla stjärna, klädd i folkdräkt från Leksand. Det är långt ifrån dagens ofta lättklädda och utmanande artister. Men det fanns en viss dramatik i kulisserna. Låten hette ursprungligen Samma stjärnor lysa för oss två med text och musik av Åke Gerhard. Men Alice Babs gillade inte texten och utan Gerhards vetskap skrevs den om av Gunnar Wersén och fick titeln Lilla stjärna. Gerhard blev naturligtvis upprörd och förbjöd all studioinspelning av låten. Därför finns Lilla stjärna enbart i en upptagning från själva tävlingen.

Alice Babs fick tio poäng vilket räckte till en fjärdeplats bland de tio startande nationerna. Frankrike vann och fick ordna nästa års tävling. Där tog Åke Gerhard för övrigt en liten revansch. Han skrev det svenska bidraget Augustin som kom nia i Europafinalen. Hitmakaren Åke Gerhard (1921–2009) låg bakom fyra vinnare i Melodifestivalens tidiga historia och hämtade en del inspiration från Utansjö där han var född och som han så småningom återvände till.
– Augustin hette en lokal profil här i trakten när jag växte upp, berättade han för mig i en intervju 2002. Det var så jag kom på titeln till den låten. Alice Babs (1924–2014) sjöng om en liten stjärna i Hilversum. Själv var hon ju en stor stjärna redan då efter rollen i filmen Swing it, magistern och en rad andra musikfilmer. Sedan kom turnéerna med Swe-Danes och så småningom samarbetet med Duke Ellington som hyllades av musikkritikerna. Alice Babs utnämndes till hovsångerska 1972, en titel som tidigare bara tilldelats artister vid operan, och är en av våra största sångerskor genom alla tider.
Gå in på www.minnenasjournal.nu så kan du se en upptagning från Eurovision Song Contest 1958 där Alice Babs sjunger Lilla stjärna.

VINNARE. ABBA vann Eurovision Song Contest i Brighton 1974.

Svenska vinnare genom åren
1974: ABBA med Waterloo.
1984: Herreys med Diggi-loo diggi-ley.
1991: Carola med Fångad av en stormvind.
1999: Charlotte Nilsson med Take me to your heaven.
2012: Loreen med Euphoria.
2015: Måns Zelmerlöv med Heroes.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.