-52,6: ”Jag trodde termometern visade fel”

-52,6: ”Jag trodde termometern visade fel”

I februari för 50 år sedan slogs det ena efter det andra köld-rekordet i Sverige. Värst var Vuoggatjålme med den lägsta temperatur som uppmätts av SMHI i landet, –52,6.

I början av februari 1966 höll kylan Sverige i ett järngrepp. Enligt SMHI är det ”den kallaste vädersituation vi känner till i Sverige”. Hela vintern hade varit kall men i februari slogs det ena efter det andra rekordet. Värst var det i Vuoggatjålme där termometern kröp ned till –52,6 grader. Det är den lägsta temperatur som uppmätts i Sverige av SMHI*. Observatören skrev följande i sin kommentar:

”Aldrig tidigare noterat så låg temperatur. Trodde nästan termometern visade fel, men tyvärr har det varit över 50– på flera ställen i de övre fjälldalarna – vi önskar inte upprepning.”

*Den lägsta temperatur som uppmäts är –53 och uppmättes den 13 december 1941 vid Malgoviks folkskola någon mil väster om Vilhelmina. Men det mättes upp av en privatperson på en vanlig termometer och bekräftades först i efterhand av SMHI.

Köldrekorden i februari 1966

2 februari: I Vuoggatjålme i Lappland uppmäts den lägsta temperaturen någonsin –52,6.

3 februari: Stockholm har den lägsta köldnoteringen sedan 1871, –25,5 grader.

8 februari: 95 centimeter snö uppmäts i Riksten, snödjupsrekord för Södermanland.

9 februari:
– 38,3 i Bredviken i Torrskog, köldrekord för Dalsland.
– 37,9 i Svarteborg, köldrekord för Bohuslän.
– 37,0 i Lanna i Saleby, köldrekord för Västergötland.
– 32,8 i Buttle köldrekord för Gotland.
– 35,5 i Åmotsbruk, köldrekord för Gästrikland.

20 februari: 82 centimeter snö uppmäts i Svarteborg, snödjupsrekord för Bohuslän.

Källa: SMHI, Wikipedia.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.