50-talets hjul snurrar igen

50-talets hjul snurrar igen

Det moderna samhället må vara fantastiskt, men det är också sårbart för störningar och kriser. Men Ove Skatt känner sig trygg med sitt eget minikraftverk där vattenhjulet nu snurrar för fullt igen och väcker 50-talet till liv. 

DÅ. Martin Käll och morfar Ove Skatt vid rännan där vattnet från Vättersjöbäcken forsar in i hjulhuset.
NU. Martin Käll och morfar Ove Skatt vid rännan där vattnet från Vättersjöbäcken forsar in i hjulhuset.

Ove Skatt, 70, och hustrun Linnéa bor i Tidaholm, men har sedan 30 år ett torp i Habo kommun och de vistas stora delar av året i den vackra kulturbygden. Grannfastigheten i Östra Sandvadet blev till salu 2006 och då slog Ove och Linnéa till och köpte. De bestämde sig för att renovera hela fastigheten inklusive det lilla vattendrivna kraftverket. Det byggdes på 1950-talet, men hade förfallit. Av vattenhjulet återstod en hög ruttna rester. Ove berättar:
”Både Linnéa och jag är intresserade av att bevara kulturlandskap och gammal teknik. Det var en härlig utmaning att få igång det lilla kraftverket igen.

FULL RULLE. Martin Carlbark (tv) och hans svåger Jan-Olof Bernhard med barnen och vattenhjulet på 50-talet. Dagens byggare hade god hjälp av dessa bilder.
FULL RULLE. Martin Carlbark (tv) och hans svåger Jan-Olof Bernhard med barnen
och vattenhjulet på 50-talet. Dagens byggare hade god hjälp av dessa bilder.

Vi fick hjälp av vännen Alf Andersson Fagerhult i Habo med mångårig erfarenhet inom byggbranschen, vårt barnbarn Martin Käll som passande nog är utbildad eltekniker och ingenjören Jan-Olof Bernhard. Han var med om bygget på 50-talet och kunde bidra med bilder från när det begav sig. Några ser ni här bredvid.
Kraftverkets princip är enkel i teorin. Forsande vatten från Vättersjöbäcken leds in i en ränna och driver ett vattenhjul som är två meter i diameter. Vattenhjulet driver via kugghjul och remskiva en motor som genererar el till boningshuset. Elen räcker till belysning, TV, en liten kokplatta och ett kylskåp.
Men i praktiken tog det sju år att åter få igång kraftverket. Jag har en bakgrund i Räddningstjänsten och Svenska Brandskyddsföreningen och har ett stort kontaktnät. Det hade vi nytta av när vi skulle få byggnader och maskineri i ordning.
Jag har fått mycket stöd från kommunen, Jönköpings läns museum, hembygdsföreningen och personer med olika specialkunskaper.
Också kreativt tänkande kom väl till pass. Ett exempel är problemet att hitta kugghjul som passade. Lösningen blev att köpa en gammal halmpress och skära loss kugghjulen. De passade!

Vattenkraft. Så fungerar kraftverket: Det inströmmande vattnet får hjulet att rotera.
Vattenkraft. Så fungerar kraftverket: Det inströmmande vattnet får hjulet att rotera.

Det är livskvalité och ger mycket glädje att återskapa gammal teknik. Och det känns väldigt bra att klara sin elförsörjning själv vid en kris. Vårt centraliserade samhälle är sårbart och vi borde satsa mer på småskaliga, lokala lösningar.
Vi har använt lokala råvaror så långt det är möjligt. Vattenhjulet är till stor del byggt av tall från skogarna här omkring, det är vi mycket stolta över.”
Ove Skatt har fått Södra Skogsägarnas kultur- och miljöpris för sin gärning och ser gärna att det kommer besökare för att beskåda det pedagogiskt intressanta kraftverket. Många hör av sig efter att ha hört talas om vattenhjulet. Det finns ett stort intresse och stöd för att gammal, smart teknik tas tillvara.

– Jag och Linnéa har också renoverat en 1700-talsstuga som hör till fastigheten, säger Ove apropå sevärdheter. När vi vandrat runt och beskådat kraftverkets olika delar måste vi ju ändå ställa frågan. Kan ni bevisa att det fungerar? Då sticker Martin in en sladd i kontakten och en lampa lyser klart. Bevisat!

– När vi provkörde och elen gick genom ledningen till bostadshuset för första gången på många år blev jag riktigt rörd, säger Ove.

Den ”gamla tekniken”har stora möjligheter

I Sverige finns cirka 2 000 småskaliga vattenkraftverk i drift (max 10 MW). De producerar motsvarande cirka 860 000 hushålls elförbrukning/år. En siffra som kan fördubblas utan att ändra vattenhushållningen, enligt Svensk Vattenkraftförening som arbetar med småskalig vattenkraft.  2000 kraftverk är tagna ur drift men skulle kunna återstartas, enligt föreningen.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.