50-talet så skaffar du stilen

50-talet så skaffar du stilen

Drömlika siluetter, lockade frisyrer och höga klackar. 1950-talet var en tid av lyx och konsumtion, där tonåringen tog plats för första gången.

50-talet andades optimism. Kriget var över och man drömde om något lyxigt, romantiskt och böljande. Metervis med tyg och smala korsetter användes för att skapa den åtråvärda timglasfiguren som balanserade på smala stilettklackar. Männen hade kommit tillbaka från kriget och kvinnor tvingades tillbaka till hemmets sysslor. Samtidigt dök en ny målgrupp upp för förs­ta gången: den rebelliska tonåringen som chockade de vuxna med rock’n’roll och utmanande klädsel.

Kläder

En ung moderiktig kvinna tittar på sin make-up i en sminkspegel. Klädd i matchande kort jacka och kjol, vita handskar och hatt med en liten svart handväska på armen. Sverige 1950-tal

Massproduktion hade tidigare försett soldater med material under kriget och började nu förse konsumenter i rasande fart. I Sverige beställdes kläder lätt och billigt på postorder, speciellt från populära Algots. Standardstorlekar blev vanliga och material som terylen, polyester och orlon gjorde kläderna mer lättskötta. Kläderna blev enklare att tvätta och behövde inte alltid strykas. För kvinnor skulle midjan markeras och axlarna vara sluttande. Dräkter med snäva pennkjolar och midjekorta jackor var populärt.

Klänningar & kjolar

Retro studentklänning

Efter kriget ville man bort från krigstidens praktiska och militäriska siluett. Dior presenterade The New look i Paris 1947 och skapade 1950-talets ikoniska trend: de vida klänningarna med den hårt markerade midjan.  Timglasfiguren skapades med hjälp av korsetter och flera lager av underkjolar. Vissa klänningar krävde mer än 50 meter tyg. Kjolarnas längd klättrade allt högre upp under 50-talet och strumpor utan baksöm började tillverkas.

Underkläder

Underkläder på 1950-talet. En ung mannekäng står klädd i en korselett, som är ett figurformande underplagg för kvinnor. En mjukare variant än korsetten som gå ner över stussen och försedd med strumpeband för att bära upp till exempel nylonstrumpor. Sverige 1950

Underkläder på 1950-talet. En ung fotomodell står klädd i vit bh. Modellen formar bysten och är markerat spetsigt konformat formgiven. Sverige 1950-tal

Precis som i början av 1900-talet blev korsetten ett måste. Underkläderna var väsentliga för att få till den krävande kroppsformen. Man ”korsetterade” sig för att hålla in midjan och gördlar gjorde kroppen slank. Axelbandslösa aftonklänningar var sydda med en korsettgrund som gjorde att allt satt på plats. Pushupbehån gjorde sin debut. Bysten skulle vara toppig och skapades med hjälp av behåar med cirkelstickade bröstkupor. Nya syntetiska material som akryl, nylon och polyester gjorde underkläderna rörliga och mer färgglada. För att få till den vida kjolen användes underkjolar i skumgummi och flera lager av kjolar som stärktes med hjälp av potatismjöl eller sockerlösning.

Skor

Retro skor

Pumps fick gärna vara i mocka och skinn. Tonåringar målade om tantiga skor och bar ballerinaskor i prickigt, rutigt eller randigt. På fest skulle smala stilettklackar matcha färgen på klänningen och kläddes ibland i samma tyg. Den nya stålförstärkta och syntetiska klacken kom och orsakade krismöten bland annat på flygplatser som försökte lösa problemet med klackmärken som bildades på golven.

Frisyrer

50-tals hårtork

Pengar var inte längre en bristvara och kvinnor unnade sig att gå till frisören en gång i veckan för att lägga sitt hår. Håret skulle vara välskött, uppsatt i knutfrisyrer eller format av papiljotter. Om det var blåsigt ute kunde en sjalett hjälpa till att hålla håret på plats.  Rakt hår var inte modernt men man kunde komma undan med att stoppa upp håret i en hästsvans.

Smink

Smink 50-tal

Nya produkter introducerades på skönhetsavdelningen. Flytande eyeliner, pastellfärgad ögonskugga och compactpuder lockade konsumenterna. Ögonen skulle markeras med skarp eyeliner som formades som en kråkspark i ögonvrån för att skapa kattliknande ögon. Ögonfransarna målades med mycket mascara och munnen i någon av de tusentals läppstift som man nu kunde välja mellan. Huden pudrades blek och ögonbrynen markerades med penna.

Accessoarer

0540368_lowres

Glasögon och solglasögon pekade uppåt likt eyelinern. Hattar bar man högt på hjässan. Öronen kläddes av clips och tätt runt halsen satt vackra pärlhalsband. Skärp fick markera midjan. Handskar, skor och väska skulle matcha. Hermèsväskan blev populär efter det att Grace Kelly fotograferats med den på axeln när hon försökte stoppa en taxi i New York. Plötsligt ville alla eleganta kvinnor ha en.

Tonåringen

00545678_lowres

Aldrig tidigare hade ungdomar uppmärksammats som konsumenter med egna behov, men nu kunde tonåringar se de senaste trenderna i Hollywoodfilmer och på sina idoler. Man ville antingen vara bystig och glamorös likt Marilyn Monroe eller svalt elegant som Audrey Hepburn. Tjejerna tog hål i öronen, bar tighta jumprar och veckad vadlång kjol eller utsvängda klänningar och åtsittande blusar. Antingen lyssnade man på Elvis eller Tommy Steele.  Killarna försökte likna James Dean med vit T-shirt och läderjacka i pilotmodell. Benen skulle kläs med det allra hetaste i byxväg: jeans. På fötterna hade man myggjagare eller slitna, vita gympaskor och håret formades med brylkräm och smör. Vuxenvärldern chockades av raggare, knuttar och dixies.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.