5 kungliga bröllop när seklet var ungt

5 kungliga bröllop när seklet var ungt

Den 13 juni gifter sig prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Kungliga bröllop brukar vara omgivna av pompa, ståt och festligheter. Så här såg det ut förr.

Unionsupplösningen överskuggade bröllopet

Kronprins Gustav Adolf & Margareta av Connaught

Den 15 juni 1905 i St George’s Chapel i London.

Margareta, som gick under smeknamnet Daisy hemma i England, gifte sig i en klänning av cremefärgat siden. Slöjan och detaljer på klänningen var av carrickmacrosspets, en exklusiv spets som Margareta fått i gåva från Irland.

I Sverige var stämningen kluven. Paret gifte sig åtta dagar efter upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge. Tidningarna dominerades av nyheter från Norge och det kungliga bröllopet fick en mer undanskymd plats.

Parets familj växte snabbt och de fick tillsammans fem barn: Gustav Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan Bernadotte. Margareta avled 38 år gammal i blodförgiftning efter en tids sjukdom, då hon väntade sitt sjätte barn.

216166_lowres2

Bruden var blek och klädd i siden

Kronprins Gustav Adolf & Louise Mountbatten

Den 3 november 1923 i St James Chapel
i London.

Gustav Adolfs andra bröllop, då han gifte sig med Louise Mountbatten, hölls också i London. Brudgummen bar svensk generals-uniform och Aftonbladets korrespondent beskrev bruden som blek och klädd i en sidenklänning ”som var vävd av månstrålar”.

Bröllopsresan gick till Italien. Den 11 december anlände kronprinsparet med S/S Patricia till Göteborg. Där blev det stora hyllningar, liksom dagen efter i Stockholm dit de kom med ett extra nattåg. Kortegevägen från Centralstationen till Kungliga slottet var smyckad med flaggor och ljus.

Louise blev styvmor åt Gustav Adolfs fem barn. Paret fick inga gemensamma barn, en dotter var död vid födseln 1925.

Kungligt bröllop

Svensk-norsk återförening 

Prinsessan Märtha & norske kronprinsen Olav

Den 21 mars 1929 i Vår Frelsers kirke i Oslo.

Prinsessan Märtha var dotter till prins Carl av Sverige och prinsessan Ingeborg. När bröllopet med kronprins Olav tillkännagavs drog diplomaterna en lättnadens suck. Ett giftermål mellan Sverige och Norge skulle vara ett tecken på att såren efter unionsupplösningen hade läkt. Men giftermålet hade bara med kärlek att göra, inte politik. Till bröllopet bar Märtha en myrtenkrona fäst ovanpå en fantastisk slöja i två lager, siden under och spets ovanpå. Brudbuketten var ett stort knippe vita liljor.
Paret fick sedermera tre barn: Ragnhild, Astrid och Harald.

oms01MJO02_lowres

Snöprinsessa i senaste modet

Prinsessan Astrid & Leopold av Belgien

Borgerlig vigsel den 4 november 1926 på Stockholms slott. Kyrklig vigsel den 10 november i domkyrkan, Bryssel. 

Det sa klick sommaren 1926. Allt började med att Belgiens drottning tog med sonen Leopold på visit hos en väninna i Stockholm, prinsessan Astrids mamma Ingeborg. Under sommaren åkte Leopold och hälsade på under täckmantel. Om någon frågade presenterade han sig som en belgisk löjtnant på studieresa. Redan den 21 september samma år eklaterades förlovning.

Efter en borgerlig vigsel i Stockholm åkte paret direkt till Bryssel för att förbereda den kyrkliga vigseln.

Bruden var klädd i en klänning i typiskt 1920-talssnitt med långt klänningsliv och kjol ner till mitt på vaden. Till det en spetsslöja som bars nervikt en bit i pannan helt enligt tidens mode.

När Astrid klev i land i Belgien hade hon en vit kappa och fick efter det heta ”Snöprinsessan”.

Leopold och Astrid fick barnen Joséphine Charlotte, Baudouin och Albert. Astrid avled den 29 augusti 1935 i en bilolycka i Schweiz. Kung Leopold körde mot ett träd och hon dog omedelbart. Hon var då 29 år gammal.

203190_lowres

Ett bröllop fyllt av dramatik

Arvprins Gustav Adolf & prinsessan Sibylla

Den 19 juni 1932 i Coburg, Tyskland. 

I staden Coburg var Adolf Hitler hedersmedborgare vilket märktes. Kortegevägen kantades av en hedersvakt bestående av grå stahlhelmare och brunklädda nazister och på kvällen firades det med militärparad med fackeltåg.

Borgmästaren Franz Schwede skötte den borgerliga vigseln. Han beskrevs i pressen som ”en ung och tillsynes ivrig hitlerian”. Han ville viga paret iklädd sin nationalsocialistiska uniform men övertalades att byta till civil klädsel. Bruden bar en långärmad klänning och hade samma slöja som drottning Victoria gifte sig i. Brudgummen bar en ljusblå hästgardesuniform.

Bröllopet var fyllt av dramatik. En tärna svimmade och Bulgariens kung skämde ut sig. Han gastade ilsket att han borde gå först ut eftersom han var kung, knuffade bryskt undan storfurstinnan Victoria Melita och tog hennes bil.

Gustav Adolf och Sibylla fick barnen Margaretha, Birgitta, Désirée, Christina och Carl Gustaf. Den 26 januari 1947 dog Gustav Adolf i en flygolycka.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.