5 kulturtips januari

5 kulturtips januari

Sickan CarlssonGlittrande komedienn gånger fyra
Med gott humör. Sickan Carlsson (1915–2011) filmdebuterade redan som 17-åring och var i närmare 30 år en av Sveriges mest populära komediaktriser. Hennes speciella signum var det goda humöret och den käcka stilen. På 1960-talet var hon också engagerad hos Hasse Ekman på Intima teatern och Kar de Mumma på Folkan. Bland alla hennes filmer har fyra valts ut till denna box. Det är Landstormens lilla argbigga (1941), Löjtnantshjärtan (1942), Gröna hissen (1944) och Sjunde himlen (1956). Hennes motspelare i dessa filmer är bland andra George Fant, Åke Söderblom, Max Hansen och Hasse Ekman.
Titel: Sickan Carlsson Box.
Pris: 199 kronor.
Köpställe: www.ginza.se

 

Som folk ‰r mest (1944) Filmografinr 1944/24

 

Lättsmält film med gott hjärta
Kärlek med förhinder. Filmkomedin Som folk är mest spelades in 1944 med Hasse Ekman som regissör. I handlingens centrum står det unga kärleksparet Kurre och Inga, spelade av Karl-Arne Holmsten och Barbro Kollberg. De har inte råd att gifta sig och snart uppstår dessutom en rad komplikationer och missförstånd som gör båda svartsjuka. Ingas chef på kontoret, den tyranniske pedanten Enander, gör också vad han kan för att förpesta tillvaron. Kritiken var mest positiv. Afton-Tidningen tyckte filmen var ”älskvärd, skämtsam, lättsmält … med ett gott hjärta och ett mycket gott lynne”. Bonniers Litterära Magasin skrev att ”psykologin tål inte att synas under lupp, och handlingen är den minsta möjliga … Ändå är filmen rolig och trivsam”.
Titel: Som folk är mest.
Pris: 129 kronor.
Köpställe: www.discshop.se

Hasse & TageHumorduons bästa stunder
Revyfest. Hasse & Tage var på 1960- och 1970-talen ett begrepp inom svensk underhållning och kultur. De gjorde många filmer och TV-serier men var kanske främst förnyare av revygenren. För några år sedan släpptes en box med åtta av deras mest populära revyer. Nu har den kommit i en nyutgåva. Där ingår Gröna hund (1962), Konstgjorda Pompe (1963), Gula hund (1964), Spader, madame! (1969), 88-öresrevyn (1970), Glaset i örat (1973), Svea hund (1976) och Under dubbelgöken (1979). Till allt detta kommer massor av extramaterial, till exempel den galna filmen Mosebacke monarki. Total speltid är 16 timmar. 

Titel: Hasse & Tage – samlade revyer.
Pris: 199 kronor.
Köpställe: www.ginza.se

Krocketspel på Lidingö när det förra seklet var ungt.
Krocketspel på Lidingö när det förra seklet var ungt.

Spel från fyra århundraden
Mer än förströelse. Spel har roat oss i tusentals år och vi spelar av flera olika skäl – för att umgås med vänner, för att vinna pengar eller kanske bara för spänningen. På Nordiska museet visas nu en utställning på detta tema. Ur samlingarna har 25 roliga och spännande föremål plockats fram som speglar 400 år av spelhistoria. Några av spelen är gjorda i dyrbara material som elfenben och andra har masstillverkats. En del är sedan länge bortglömda medan andra lever vidare; ett brädspel från 1600-talet samsas med en enarmad bandit från 1970-talet.

Utställning: Spel.
Plats: Nordiska museet i Stockholm.
Tid: Pågår till den 26 april 2015.
Gå in på: www.nordiskamuseet.se

margaretha_krook_300-2Från ragata till scenens drottning
Född för teatern. Redan som sjuåring drömde Margaretha Krook (1925–2001) om teatern, berättas det i denna biografi. På gatorna hemma i Norrtälje gick hon klädd i dramatiska kläder, kanske en balklänning eller en kinesisk dräkt. Hon började dock sin karriär som flygvärdinna, för att få se världen. 1948 kom Margaretha Krook in på Dramatens elevskola. Hon var bäst i sin kull men fick till att börja med oftast spela ragata eller tant. I början av 1960-talet tillhörde hon den nya TV-teaterns ensemble och då kom också de första karaktärsrollerna. Hon fortsatte med stora kvinnoroller på Dramaten och blev folkkär som estradartist i TV. Hon hade också många uppmärksammade filmroller. Hon var unik inom svensk scenkonst och kunde, som det står i boken, hitta skrattet i tragedin och djupet i komedin.

Titel: Margaretha Krook – drottningen av skrattet och gråten. Astrid Hasselrot, Atlantis.
Pris: 213 kronor.
Köpställe: www.adlibris.com

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.