3 klassiska kärlekspar

3 klassiska kärlekspar

Levde bohemliv och filmade

 Gunn Wållgren och Hampe Faustman.
Gunn Wållgren och Hampe Faustman.

Gunn och Hampe var gifta 1941–1949. De var båda skådespelare, men han var även regissör. Hampe hade gjort sig känd som den store arbetarskildraren i svensk film och arbetade hårt för att få göra filmer med andra teman tillsammans med sin hustru. Han fick möjlighet att regissera henne i tre filmer: Sonja (1943), Flickan och djävulen (1944) och Brott och straff (1945). De spelade även mot varandra i några filmer. I en intervju med Filmjournalen 1943 berättade Gunn att de levde ett bohemiskt liv tillsammans i en liten våning på Strindbergsgatan och att en hemhjälp som kom två gånger i veckan brukade laga mat åt dem så att det skulle räcka hela veckan.

40-talets hetaste jetsetpar

Eva Henning och Hasse Ekman
Eva Henning och Hasse Ekman

Eva och Hasse träffades 1944 under inspelningen av Åke Ohbergs film Stopp! Tänk på något annat där de spelade huvudrollerna. De blev stormförälskade, något som tydligt syns i de reportage som gjordes om inspelningen. Men båda var gifta. Eva med friherren Jockum Beck-Friis och Hasse med Agneta Wrangel. Kärleken gick dock inte att hindra. Hasse lämnade en gravid fru och tre barn och Eva lämnade sin man. 1946 gifte sig paret och blev ett av de mest omskrivna filmparen i svensk nöjeshistoria. De gjorde några av sina livs roller mot varandra, till exempel i Banketten (1948), Flickan från tredje raden (1949) och Gabrielle (1953). Alla tre regisserade av Hasse. Sammanlagt spelade de tillsammans i nio filmer och syntes även ihop på teaterscenen. Nämnas bör att Hasse skrev flera filmmanus direkt för Eva, bland annat Flicka och hyacinter (1950). De fick dottern Fam tillsammans och var gifta fram till 1953. De förblev vänner och även efter att äktenskapet upplöstes fortsatte de att arbeta tillsammans.

Mixade det komiska och dramatiska

 Inga Landgré och Nils Poppe
Inga Landgré och Nils Poppe

Nils och Inga var gifta i 10 år, mellan åren 1949 och 1959. Tillsammans fick de barnen Dan och Anja. Båda hade framgångsrika filmkarriärer. Nils mest inom det komiska facket, Inga mest inom det dramatiska. Men de medverkade också i flera filmer tillsammans. Inga var med i flera så kallade Bom-filmer. De handlade alltid om soldat Bom som var en av Nils paradroller. Båda var också med i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet (1957) och i Nils Poppes Pengar – en tragikomisk historia (1946) som blev prisbelönad i Venedig 1947.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.