1970-talet: Annika och Pär: Filmen slog ned som en bomb

1970-talet: Annika och Pär: Filmen slog ned som en bomb

En kärlekshistoria från 1970 gjorde succé då den kom och mycket för att den upplevdes som äkta och trovärdig. Roy Andersson lyckades skapa något unikt med både proffs och amatörer framför kameran. 

Text Helena Marcusson

Roys debutfilm. En ung Roy Andersson under inspelningen av En kärlekshistoria. Hans senare filmer har prisats över hela världen.

Roy Anderssons regidebut En kärlekshistoria 1970 var en annorlunda filmproduktion, eftersom han blandade amatörer och skolade skådespelare. Resultatet blev en ovanligt realistisk kärleksskildring om tonåringarna Annika och Pär som spelades av 13-åriga Ann-Sofie Kylin och 15-årige Rolf Sohlman. Recensenten Jurgen Schildt uppmärksammade att det fanns en särskild autenticitet mellan de båda unga skådespelarna: ”en kärlekshistoria som ifråga om lyster, äkthet och sexuell och psykologisk trovärdighet är ganska unik i Sverige”. Inte minst den nu ikoniska filmaffischen där kärleksparet håller om varandra på en fotbollsplan vittnar om detsamma.

700 000 svenskar såg filmen, men sedan skulle det på grund av rättighetsstrul dröja ända in på 2000-talet innan den kunde visas igen. 2003 fick filmen nypremiär på bio och 2008 kom den äntligen på dvd. Andra kärleksfilmer från 1970-talet: En kille och en tjej (1975), En vandring i solen (1978), Jag är med barn (1979).

Trovärdig. Ann-Sofie Kylin spelade Annika i filmen och var då inte mer än 13 år gammal. Hon fortsatte karriären som skådespelare.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.