1950-talet: Kerstin och Göran: Hon dansade en sommar totalförbjöds i flera länder

1950-talet: Kerstin och Göran: Hon dansade en sommar totalförbjöds i flera länder

Filmen blev en skandalsuccé för sina nakenscener. Plötsligt blev den svenska synden ett begrepp världen över. Filmen vann en Guldbjörn vid Filmfestivalen i Berlin 1952.

Mordbrand. Ulla Jacobsson och Folke Sundquist i Hon dansade en sommar, scenen är då ladan bränns ned där de skulle uppföra sin pjäs. Men prästens fördömande fick någon att bränna ned den.

Ung bitterljuv kärlek i somrig inramning har alltid förfört biopubliken. Hon dansade en sommar, i regi av Arne Mattsson 1951 blev en dundersuccé när den kom och är än i dag den svenska film som setts av flest människor på bio. Rollerna som den melankoliska Kerstin och studenten Göran gjordes av Ulla Jacobsson och Folke Sundquist. De båda hade en otrolig kemi och deras erotiska sommarbad har gått till historien som en av de mest kända svenska filmscenerna. Filmen var inledningen på vad som kommit att kallas ”den svenska synden” och totalförbjöds i några länder på grund av sitt sexuella innehåll. 

Med dagens mått mätt framstår dock Kerstins och Görans innerliga kärlekssaga som tämligen oskuldsfull. Andra kärleksfilmer från 1950-talet: Till glädje (1950), Sommaren med Monika (1953), Sjunde himlen (1956) och Het är min längtan (1956).

Produktiv. Per Olof Ekström skrev boken Sommardansen 1949 som filmen baserades på. Han skrev närmare 50 böcker.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.