12 snilleblixtar som gjorde skillnad: Segers dammsugaridé gjorde Axel ofantligt rik

12 snilleblixtar som gjorde skillnad: Segers dammsugaridé gjorde Axel ofantligt rik

Första dammsugaren var lika otymplig som en äldre brandvagn. Men Eberhard Seger förstod med sin ingenjörskonst att anpassa den till hemmet och Axel Wenner-Gren sålde och blev rik som ett troll. 

Vägen till en enorm förmögenhet började i Wien då Axel Wenner-Gren 1908 såg en amerikansk dammsugare i ett skyltfönster och samtidigt insåg potentialen för en obegränsad marknad –  varje hushåll skulle äga en dammsugare! (Inte olik Bill Gates vision om datorer.) Historien började med att den engelske uppfinnaren HC Booth 1901 lyckades konstruera en fungerande dammsugare – men som var stor och otymplig, bensindriven och drogs på en vagn. Vid varje ställe som skulle dammsugas fick slangen halas in genom fönstret. 

Storsäljare. Den första dammsugarmodellen som Axel Wenner-Gren och Sven Carlstedt tog fram.

Det var där den svenske uppfinnaren Eberhard Seger kom in i bilden samtidigt som elektriciteten började bli var mans egendom. Han köpte en elektriskt driven dammsugare från USA men alldeles för stor för ett vanligt hem. Han insåg hur han skulle modifiera alla drivande delar till mindre komponenter för att anpassa dammsugaren till var mans hem.  Däri låg hans geni. Han utvecklade en modell, som han kallade Vampa som utvecklades till Salus och tog svenskt patent 1910. Han hade gjort dammsugaren möjlig att äga för varje hushåll över hela världen. Den kunde till och med bäras med en rem över axeln (han var länge motståndare till de medar som de flesta dammsugare senare skulle utrustas med). Han utvecklade ständigt sin idé och tillförde olika patent med vridbart slanghandtag, som idag är standard och en fläkt som skapade det vacuum som krävs för att få dammet att stanna kvar i påsen. Hans dammsugare rönte till och med intresse från hovet som köpte in hans modeller till de kungliga slotten i Stockholm och Drottningholm, där det samlats en hel del historiskt damm. Eberhard Seger har fortfarande äran av att ha tillverkat den första dammsugaren tillverkad i Sverige. Hans uppfinningar gav honom aldrig några stora ekonomiska tillgångar, trots hans geniala ingenjörskonst. 

I stället var det Axel Wenner-Gren som såg potentialen och håvade in de stora pengarna på sin förmåga att utveckla och sälja den dammsugare som han tillsammans med ingenjören Sven Carlstedt utvecklade efter Eberhard Segers lätta design. Han köpte Lux som sålde belysning och la till ordet Electro och skapade världsföretaget Electrolux 1919, som sålde kylskåp och dammsugare. Han blev, fast på en högre nivå, en klassisk dammsugarförsäljare som alltid fick in foten i dörrspringan. Han insåg mer än Eberhard att dammsugaren skulle finnas i varje hem världen över och göra hemmet lättare att sköta för världens alla hemmafruar. Axel Wenner-Grens vision överträffade alla förväntningar, den blev en världssuccé som gjorde Axel förmögen att äga de finaste våningarna i Stockholm och köpa Häringe slott. Axel Wenner-Gren blev en rik celebritet världen över men hans rikedom byggde på tre svenska ingenjörer som förändrade världen över med sina uppfinningar. Baltzar von Platen och Carl Munters kylskåp och Eberhard Segers geniala anpassning av dammsugaren till att bli en självklarhet i var kvinnas hem. Än i dag vilar Electroluxs framgångar på deras ingenjörskonst.

Födgeni. Axel Wenner-Gren var en säljare av rang.

Axels förmögenhet var av bibliska mått
Namn: Axel Wenner-Gren.
Född: 5 juni 1881 i Uddevalla.
Död: 25 november 1961 i Stockholm.
Familj: Gifte sig 1909 med den amerikanske operasångerskan Marguerite Gauntier.
Yrke: Affärsman, industriman och säljare. Skapade Electrolux 1919, ett företag som snabbt blev världsledande inom hushållsmaskiner, som byggde bland annat på den dammsugare han själv varit med att utveckla. Ett företag som än idag är världsledande inom hushåll.
Kuriosa: Var under en period en av världens rikaste män. Ägde slott och fashionabla våningar världen över. Under andra världskriget blev han suspekt då han i amerikanska ögon haft alldeles för nära kontakter med de tyska nazisterna. Själv ansåg han att han enbart försökte föra de stridande samman för att undvika en förlängning av kriget. Dog näst intill utblottad efter för många dåliga affärer. 

Eberhard Seger dog utan någon förmögenhet
Namn: August Peter Eberhard Seger.
Född: 24 augusti 1854 i Lännäs i Närke.
Död: 22 juni 1923 i Stockholm.
Familj: Gifte sig 1882 med Thecla Sophia Gudborg Fridkulla Wikblad. De fick inga barn tillsammans.
Yrke: Uppfinnare som skapade en dammsugare för hemmet. Han uppfann även en kapsylmaskin och en smidig vibrator för behandling vid sjukgymnastisk. Då han dog efterlämnade Eberhard inte någon förmögenhet. Det var andra som tjänat pengar på hans uppfinningar.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.