12 snilleblixtar som gjorde skillnad: Gideons snilleblixt knäppte upp världen

12 snilleblixtar som gjorde skillnad: Gideons snilleblixt knäppte upp världen

En löpare som dras mellan två rader av häktor för att öppna och sluta kläder. Blixtlåset är en genial idé och vi slipper alla knappar. Men det var krig och jeans som bäddade för succén.

SNILLE­BLIXT. Gideon Sundbäcks snille­blixt gav
oss blixt­­-låset.

Inget är nytt under solen, sägs det, och det stämmer bra för blixtlåset. Gideon Sundbäck skapade 1913 det moderna blixtlåset eller dragkedja som vi också säger i Sverige. 

Men redan 1851 hade amerikanen Elias Howe tagit patent på ett blixtlås. Han blev dock mer känd som symaskinens skapare. Landsmannen Whitcomb Judson tog idén om blixtlås vidare när en av hans vänner fick ont i ryggen och inte kunde knyta skorna. Men dessa tidiga modeller var opraktiska och opålitliga och det krävdes en svensk bondson från Ödestugu för att förlösa idéns fantastiska möjligheter. Gideon Sundbäck föddes 1880 på Sonarpsgård i Ödestugu, fadern Jonas var en välbärgad skogsägare och sonen kunde därför skickas till Tyskland för studier när han pluggat färdigt i Sverige. Gideon tog ingenjörsexamen 1903 och efter fullgjord värnplikt sökte han lyckan i Amerika, precis som många andra i hans generation. Efter något år lockades han till Judsons firma som då drevs av Gideons landsman Peter Aronsson. Peters dotter Elvira bidrog kanske också till Gideons anställning, de blev ett par och gifte sig 1909. Aronsson förbättrade Judsons blixtlås, men det fick inget rejält fäste på marknaden. Dramaten i Stockholm köpte in några av dessa nymodigheter för att förenkla klädbyten och Anders de Wahl var en av de första som utnyttjade blixtlåset, sägs det.

GUSUM. 40-talsreklam för blixtlås från Gusums bruk.

Företaget gick dåligt och Gideon fick knäcka extra för att hålla sig flytande. Men han var fiffig och uppfinningsrik. Bland mycket annat ritade han möbler, inklusive ett matbord för 15 personer med en motoriserad serveringsvagn. Under första världskriget kom vändningen för Gideon Sundbäck som tagit över företaget 1908.  Hans idé, det så kallade Plako-låset, hade finslipats under flera år och nu var det moget för en bred lansering. Gideons blixtlås påminner mycket om våra moderna blixtlås. Det var praktiskt och ”driftssäkert” med små häktor som klämdes fast i två tygband som sedan kunde sys fast i kläderna med en maskin. Även maskinen utvecklades av Gideon Sundbäck. Första världskriget gav företaget en marknad som betydde mycket i början. Flygaroveraller och sovsäckar är några produkter som försågs med Gideon Sundbäcks praktiska uppfinning. De blev en bro över till den civila marknaden efter kriget. Det var då främst kvinnorna som var målgrupp, långt in på 1940-talet. Reklamen förklarade hur blixtlåset gjorde det enklare för kvinnan att klä sig själva, men också att klä barnen. I vissa sammanhang luftades också tanken att blixtlåset gjorde det lättare att ”klä av” kvinnan kläderna. Scener där en man drog ner blixtlåset på en kvinna blev en ekivok signal i flera filmer.

Jeans

För männen i Sverige var det mest sportkläder som hade blixtlås, men när jeansen gjorde entré efter andra världskriget var knapparnas oinskränkta herravälde i gylfen och på andra ställen besegrat. Blixtlås är väl idag en typisk unisexprodukt och görs också i plast, inte som förr bara i metall. Gusums bruk i Östergötland startade 1931 en produktion av blixtlås, både för kläder och tält och andra produkter. Tillverkningen fortsatte till 1994. Gideon Sundbäck tjänade 13 miljoner dollar på sitt snillrika företagande. Men han hade också tunga motgångar. Hustrun Elvira dog ung, bara 24 år, och Gideon var förtvivlad. Deras dotter Ruth skickades till farmor i Sverige för omvårdnad. År 1916 gifte Gideon om sig med Marguerite Frances och bildade en ny familj.

Han verkade i en tid med många, spännande uppfinningar i luften. Elektriciteten förändrade vår vardag, radion var på väg in i vardagsrummen och de första bilarna syntes på vägarna. En god tid för entreprenörer, men det krävs alltid speciella människor för att göra praktisk verklighet av idéer. Gideon Sundbäck var en sådan och hela världen knäppte han upp.
Källor: Populär Historia, Tekniska museet, Wkipedia.

Bondpojke från Ödestugu
Namn: Gideon Sundbäck, 1880–1954.
Född: Ödestugu socken utanför Jönköping, växte upp i ett välbärgat bondehem.
Familj: Första hustrun, Elvira, avled redan 1911, 24 år gammal. Med henne fick Sundbäck dottern Ruth. Gifte om sig 1916 med Frances och fick tre barn, avled i Meadville, Pennsylvania.
Bakgrund: Studier i Sverige och i Tyskland där han blev ingenjör 1903. Flyttade 1905 till USA där arbetet med ett fungerande blixtlås tog sin början.

Uppknäppt lansering
Gideon Sundbäcks nya blixtlås lanserades med en rolig PR-fras: ”Öppnar sig som ett leende, sluter sig som ett streck draget i vatten.”

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.