12 snilleblixtar som gjorde skillnad: Del 5 Trepunktsbältet

12 snilleblixtar som gjorde skillnad: Del 5 Trepunktsbältet

I bilens barndom fanns inte tanken på säkerhet och de flesta olyckor slutade med döden. Men tack vare Nils Bohlin, en genial ingenjör som uppfann trepunktsbältet, halverades dödsolyckorna på vägarna. 

1985 utnämnde den västtyska patentmyndigheten Nils Bohlins trepunktsbälte till en av de åtta uppfinningar som varit till störst nytta för mänskligheten. De uppskattade att bältet hade räddat mer än en miljon liv under de fyra decennier det använts. Iden var lika enkel som genial, ett bälte snett över bröstet, ett längs underkroppen som höll tillbaka hela kroppen då den utsattes för enorma krafter vid en krock. Kort sagt slapp du krossas mot allt glas och plåt som du möter vid en krock. Du satt ”säker” med hela kroppen i din bilstol då kollisionen ville slunga din kropp framåt. 

De tidigare säkerhetsbältena slet snarare av din kropp längs midjan då kraften slungade överkroppen framåt, men höll underkroppen fast. Nils Bohlin visste vilka risker han var satt att minimera. Han anställdes av Saab för att utveckla säkerhet för deras flygare och var med att utveckla katapultstolen i stridsflygplan. Flygarna visste sina risker och var beredda på olägenheter för att spara sina liv men då Volvo köpte över Nils Bohlin, visste han att en vanlig bilförare knappast skulle acceptera samma brist på rörelsefrihet för sin egen säkerhet. ”Min konstruktion fungerar lika mycket för att bältet är bekvämt att använda som för att det är säkrare.” skrev Nils Bohlin om sin uppfinning, som han tog patent för 1958. Men det var Hans Karlsson, Rullbälteskarlsson, som 1964 skapade rullbältet som gör oss friare, då vi med små rörelser kan röra oss med bilbältet på. 

Idén till ett säkerhetsbälte kom oväntat från Vattenfall. De insåg att de flesta olyckor med dödlig utgång i deras dammbyggen var inom alla transporter med lastbilar. Överläkaren Stig Lindgren skapade en rapport tillsammans med ingenjörerna på Vattenfall där de i kalla siffror belyste olycksstatistiken och insåg att något måste göras. 1957 kontaktade Stig Lindgren Volvochefen Gunnar Engellau och ville att de skulle vara delaktiga i arbetet. Tillfället kunde inte vara bättre valt då Volvo siktade på att slå sig in på USA-marknaden. Nu kunde Volvo profilera sig som en säkerhetsbil, för att sticka ut på en redan överhettad bilmarknad. De lät Nils Bohlin utveckla säkerheten och trepunktsbältet blev Volvos framgång internationellt. 

Den första bilen som såldes med trepunktsbälte var en PV 544, som såldes till en lokal handlare i Göteborg, men den första bilen som hade trepunktsbältet som standard var Volvo Amazon 1959. Modellen som kom att bli en säkerhetssuccé världen över. Tack vare Nils Bohlins geniala och enkla uppfinning har trepunktsbältet blivit en standard världen över och räddat miljoner liv. Volvo har ridit på vågen och ansetts som en av de mest säkraste bilar att köra. Tacka Nils Bohlin för det.

”Västtyska patentmyndigheten anser att Nils Bohlins uppfinning av trepunktsbältet varit en av de åtta uppfinningar som varit till störst nytta för allmänheten.” (1985)

Nils uppfinning blev världsstandard
Namn: Nils Ivar Bohlin.
Född: 17 juli 1920 i Härnösand.
Död: 21 september 2002 i Ramfall i Östergötland.
Yrke: Flygingenjör på Saab där han utvecklade katapultstolar. I slutet av 1950-talet rekryterades han till Volvo för att arbeta med säkerhet, där han utvecklade trepunktsbältet.
Utmärkelser: 1995 belönades han med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj för hans utveckling av trepunktsbältet. En uppfinning som räddat miljoner liv i trafiken världen över och som nu är standard i alla bilar som byggs. 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.