12 snilleblixtar som gjorde skillnad, Del 2 Kylskåpet: Husmödrarna längtade efter kylan i hemmet

12 snilleblixtar som gjorde skillnad, Del 2 Kylskåpet: Husmödrarna längtade efter kylan i hemmet

Iskarlarnas tid var förbi då Baltzar von Platen och Carl Munters tog patent på sin uppfinning 1922. Ett kylskåp i varje hem var en revolution i nivå med Bill Gates insikt om att alla skulle äga en dator.

Försök hade gjorts redan från 1700-talet att kyla mat för att slippa den odrägliga saltsmaken eller den intetsägande smaken av torkad mat. I 1800-talets början skapades något som kan liknas vid våra kylskåp men de var byggda med ett antal fristående maskiner som krävde en fabriks utrymmen och som var livsfarliga med sina utsläpp av ammoniak och svaveldioxid.

Det var två unga studenter på Kungliga Tekniska Högskolan som bestämde sig för att hitta den ultimata lösningen som senare gjorde Electrolux till ett världsledande företag. Baltzar von Platen var en visionär som gränsade till att bli otillräknelig. Han ansåg att han kunde prata med andar och visste hur man skulle skapa en evighetsmaskin. Han utsatte ständigt sina lärare med sin frispråkighet och sitt avvikande sätt att tänka. Men fick trots allt sin examen.

Carl Munters var av ett lugnare sinne och då han dog hade han sökt patent på 1 000 idéer om skumplast, isoleringsmaterial och luftkonditioneringsapparater. Tillsammans hyrde de en lägenhet på Regeringsgatan i Stockholm och skolkade som oftast från skolan för att slipa på sina idéer om kylskåpet. Idén var att skapa ett litet behändigt kylskåp som alla skulle kunna köpa. Det första problemet var att få det självgående, utan vare sig kompressor eller andra rörliga delar som krävde plats. Det geniala i deras idé var att kylskåp skulle sköta sig själv genom absorption: ”I en behållare blandas vatten och ammoniak. Behållaren värms upp och ammoniaken förångas. Ammoniakgasen strömmar upp i en kondensator där den kyls och återgår till vätskeform.”

Inte så lättbegripligt men konsekvensen var att de skapade ett litet kylskåp som levde sitt eget liv och rymdes i ett vanligt hem. Det var i början av förra seklet då iskarlarna hade ett drygt jobb med att leverera stora isstycken till alla hushåll. I ett slag förändrades livet för främst kvinnor i hushållet om hur man skulle rädda maten från att bli skämd eller sparas för att räcka veckan ut. Kylskåpet förändrade vårt sätt att hantera matinköpen. Paret Baltzar och Carl gick från unga begåvade studenter till världsstjärnor med sin uppfinning och Axel Wenner-Gren som skapat Electrolux genom dammsugaren gjorde även kylskåpet till en världssuccé. Ett svenskt företag blev världsledande tack vare att två studenter struntade i lektionerna och satt nätter igenom och slipade på tanken att få slippa äta salt sill.

Snilleblixt. De två genierna Baltzar von Platen och Carl Munters som slog världen med häpnad då de lyckats skapa ett kylskåp som var anpassat till var mans hem.

Baltzar trodde på evighetsmaskinen
Namn: Baltzar von Platen.
Född: 1898 i Malmö, dog i Ystad 1984.
Yrke: Uppfinnare. Förutom kylskåpet lade Baltzar grunden till att framställa en konstgjord diamant. Det blev Erik Lundblad på ASEA som först i världen framställde en syntetisk diamant. Den användes i borrspetsar och glasskärare. Han uppfann gengasapparaten som höll Sverige igång under andra världskriget. Han uppfann även den droppfria kranen. Han väckte sensation i mitten av 1970-talet då han var övertygad om att han kommit på lösningen till perpetuum mobile, en evighetsmaskin, vilket han var ensam om att tro.

Carl tog över tusen patent
Namn: Carl Munters.
Född: 1897 i Dala-Järna, död 1989 i Stockholm.
Yrke: Uppfinnare. Carl lär han frågat sin far vilken uppfinning som skulle få störst genomslag och han svarade: ”Ett kylskåp för hemmen.” Han startade bland annat företaget Munters 1955 som arbetade med att utveckla luftkonditionering- och avfuktningssystem. Vid sitt frånfälle hade han registrerat över tusen patent. Carl bodde på Godsvägen i Stocksund norr om Stockholm som senare döptes om till Carl Munters väg.

Hela världens kylskåp. Då Electrolux 1925 tog över försäljningen av kylskåpet blev det en enorm framgång över hela världen.

En kylslagen historia om kyltekniken
På 1800-talet fanns tekniken för att skapa artificiell kyla men maskinerna var stora och klumpiga. De var dessutom livsfarliga då de läckte både ammoniak och svaveldioxid. För hushållen var fortfarande isen det bästa sättet att kyla mat. 1921 kom det amerikanska företaget Frigidaire med ett kylskåp för vanliga hushåll. Men kylskåpet var dyrt och få hade råd att köpa. 1922 kom så Baltzar von Platen och Carl Munters revolutionerande kylskåp som använde sig av absorptionstekniken. På 1950-talet kom kompressionstekniken som var både säkrare och billigare, och ungefär 10 gånger så mycket bättre på att skapa kyla. Men på 1970-talet upptäcktes en förödande sanning – dessa kylskåp använde sig av freoner som tog kål på vårt ozonskikt. Efter det har våra kylskåp utvecklats till det bättre och idag finns omkring en miljard kylskåp på vår jord.

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.