100 år sedan Per Anders Fogelström föddes: Han gav liv åt de bortglömda människorna

100 år sedan Per Anders Fogelström föddes: Han gav liv åt de bortglömda människorna

Per Anders Fogelström blev älskad för sina skildringar om hur Stockholm förvandlades från en småstad till en stad i världen. I serien Stad gav han de obemärkta människorna en plats i historien. 

Per Anders Fogelström var i slutet av 50-talet uttömd på idéer om de vilsna ungdomar från söder i Stockholm som han skildrat i ett flertal böcker. Det fanns något annat som pockade inom honom som han borde skriva. Hans forskningar om Stockholm samlade sig till en bild som författaren Fogelström ville skildra. 1960 kom han ut med den första boken i serien Stad som skulle omfatta fem böcker. I Mina drömmars stad kunde han ta vara på all sin kunskap om Stockholm och skapa en romanserie som läsarna lärde sig älska.

Tre stockholmsprofiler. Per Myrberg, skådespelare och sångare, Carl Anton, musiker och konstnär och författaren Per Anders Fogelström. Bilden är tagen 1987.

Hans böcker om Henning och Lotten och deras ättlingar som sträcker sig mellan åren 1860 till 1960 berättar inte bara om hur Stockholm förvandlas från en liten småstad till en stad i världen. Han ger även de obemärkta människorna en plats i historien. Henning var en pojk från landet som färdas på en kärra 1860 och ser hur Södermalms berg tornar upp sig. Trots alla dåliga odds förmår han att skapa sig ett anständigt liv med ättlingar långt in i vår tid. Per Anders Fogelströms uppväxt var omgärdad av starka kvinnor, fadern hade efter flera misslyckade affärer i Sankt Petersburg, flytt till Amerika och kom aldrig mer hem. Hans brev med löften om att snart komma hem bar sonen alltid med sig. Men han fick aldrig mer återse sin far som dog fattig i New York. Desto starkare stod hans mor Näemi, hans farmor och mormor. I boken Hem till sist skrev han: ”Män dog eller flydde, kvinnorna levde kvar. Kvinnorna kunde förefalla svaga och skyddslösa, antas bli knäckta av minsta vindil eller oförsiktiga rörelse. Men de böjde sig, bröts inte utan reste sig på nytt, åldrades sakta. Deras sega uthållighet var effektivare än männens explosiva utbrott av kraft och våld. Deras mjuka händer kunde läka sår och flytta berg av orättvisor och övergrepp.”

Uppväxten präglades av hans engagemang för att ge andra ungdomar något av det han själv aldrig fick. Han var med och skapade Vitabergsklubben på Södermalm i mitten av 1940-talet som utgjorde ett alternativ till kriminalitet. Han ville ingjuta självförtroende med måleri, musik och skrivande. I början av 50-talet skrev han flera romaner om söders ungdomar och inledde ett samarbete med Ingmar Bergman. Deras mest lyckade samarbete blev Sommaren med Monika som Ingmar Bergman filmade 1953 och som slog stort internationellt. Efter att ha skrivit flera böcker om unga på glid ville han ta sig an något större. Han skrev till Gerhard Bonnier i slutet av 50-talet då han ville sluta som journalist och istället satsa på romanserien Stad: ”Läser till förbannelse läkarrapporter, polisredogörelser, uppteckningar i Stadsmuseum, minnesskrifter (sotteckningar ur de eländas lif) och upprörda rapporter om osedligheten i hufvudstaden.” Han betonade att han inte ville bli en kvarnsten om förlagets hals utan begärde ett mindre förskott för att kunna bygga ut sin skrivarlya på Fjällgatan 30. Det skulle han aldrig bli. Serien Stad som inleddes med Mina drömmars stad har sålt i över fem miljoner exemplar.

Med sin romanserie om fem böcker gav Per Anders Fogelström tillbaka historien till de fattiga som slet tungt för att överleva. De som aldrig fanns med i skolans historieböcker. ”Det handlade om hur en fattig, mörk och hungrig småstad förvandlades till dagens storstad. Om hur människorna där levde under knappa villkor, slet och svalt.” Per Anders Fogelström gav sig inte med att beskriva Stockholm under ett århundrade. I romanerna Vävarnas barn, Krigens barn och Vita Bergens barn omfamnade han även tiden före Henning och Lotten. De utspelade sig mellan 1749 till 1860 och berättade om de stora klasskillnader som samhället byggde på. Per Anders Fogelström ville även använda sin stora kunskap om Stockholm för att bevara viktiga miljöer i en växande storstad. Han var inte främmande för en stad i förvandling men ville kyla ned de mest rivningsivriga politikerna.

Stockholm var långt in på 1950-talet en stad där utedassen trängdes och rinnande vatten inomhus var en lyx. Socialdemokratin ville bygga bort det fattiga samhället men det innebar också att mycket av det myllrande mänskliga och idylliska försvann. Per Anders Fogelström lyckades få politiker att förstå värdet av att rusta upp delar av stadens gamla bebyggelse där husen bar på en historia om våra förfäders liv. Fjällgatan riskerade att förlora sin vackra utsikt av ett stort kontorshus, en plan han lyckades stoppa, men han var ingen rabiat försvarare av det gamla, snarare en klok röst i nydaningen av Stockholm. Han var med om att sätta namn på gator, trappor och gränder för att vi inte skulle glömma  livet före oss. Då blev det inte lika självklart att riva. Sista styverns trätrappor som leder ned till Fjällgatan, strax intill det hus där Fogelström levde sina sista 24 år, fick vara kvar. Han gav trapporna namn efter en krog där de sista pengarna lades för en sup. En sista stor bedrift var att ge Stockholms gatunamn en levande historia. Inte bara berätta om vem eller vad som namngett gatan utan också berätta historien om de som levt sitt liv där. Per Anders Fogelström var oerhört produktiv som författare och funderade i slutet av sitt liv över om han skrivit för mycket och tunnat ut sin kraft som författare. ”Det kan inte skada att fundera ett tag. Ibland har jag en känsla av att jag har skrivit för mycket, att jag måste lära mig att hålla igen, dra åt.”

Källa: Karl-Olof Andersson: Per Anders Fogelström Ett liv för litteraturen, freden och miljön.

Den 1 juni kom fem nya frimärken till minne av Per Anders Fogelström.

Älskad stockholmsskildrare
Namn: Per Anders Fogelström.
Född: I Stockholm 22 augusti 1917.
Död: I Stockholm i juni 1998 (80 år).
Familj: Föräldrar Arthur Fogelström och Naëmi Elwing. Frun Sara Södrén Fogelström och sonen Per som föddes 1950.
Yrke: Författare och stockholmsforskare. Mest känd för sin romanserie Stad om Stockholms framväxt mellan åren 1860 till 1960.
Aktuell: Hela året händer det mycket kring 100-årsminnet av Per Anders Fogelströms födelse. Läs mer på www.fogelstrom2017.se.

 

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.