Över 100 år sedan Johan Alfred Ander avrättades

Över 100 år sedan Johan Alfred Ander avrättades

Johan Alfred Andersson Ander, 37, hade ett rätt misslyckat liv bakom sig när han steg in på Gerells växlingskontor på Malmtorgsgatan 2 i Stockholm.

Han hade jobbat som kypare och försökt driva restaurangrörelser, men det gick inget vidare. Han hade problem med spriten och var dömd för flera brott och enligt hustrun hade han misshandlat henne upprepade gånger.

Denna januaridag 1910 rånade han växlingskontoret på nästan 200 000 kronor (i dagens penningvärde) och slog kassörskan Victoria Hellsten så brutalt i huvudet med ett besman (en våg) att hon senare avled.

Ett intensivt polispådrag drog igång och snart fick polisen ett hett tips från vaktmästare Larsson på Hotell Temperance. Ander hade varit gäst, uppträtt nervöst och lämnat kvar en koffert på rummet som han skulle hämta senare. 

Poliserna Fagerström och Holmér ryckte ut och fann att kofferten innehöll sedlar från rånet. Dessutom fanns det en bild på Ander i kofferten. Eftersom Ander pratat om Vaxholm på hotellet begav sig polisen till Vaxholmsbåten med bilden. Besättningsmän pekade ut Ander som den man som tog båten 15.10 på morddagen. Med sig hade han hustrun Julia och lådor med öl och mat.

I dödens väntrum. Det fruktade fängelset på Långholmen där Ander inväntade döden.
I dödens väntrum. Det fruktade fängelset på Långholmen där Ander inväntade döden.

Polisarbetet ledder till att Ander grips i sin fars stuga på kvällen när han ligger i sängen med hustrun. I stugan hittas fler sedlar från rånet.

Ander förnekar all inblandning i rånmordet trots att hans alibi och förklaringar strimlas i bitar. Ander påstår sig vid råntillfället ha sökt jobb hos en grosshandlare men damen på kontoret har bett honom återkomma dagen efter. ”Jag har ingen dam anställd”, säger grosshandlaren, till polisen.

Dessutom identifieras Ander av butiksbiträdet Karlsson som den man som köpte ett besman av honom. Anders förklaringar om var han fått de pengar som hittats kan inte styrkas. 

Rättegången inleds och fortskrider mot det oundvikliga slutet. Ander döms till döden och hamnar i en kall cell på det fruktade Långholmens fängelse.

Han och fadern, skepparen Andersson, försöker beveka kungen, men Gustav V avslår deras nådeansökan och Ander halshuggs på fängelsegården den 23 november. Han är den siste som avrättas i Sverige och dessutom den ende i vårt land som avrättats med giljotin.

Det hemska redskapet var inköpt i Frankrike, där giljotinen ju introducerades under den franska revolutionen. Den tragiske Ander visar sig vid obduktionen ha lidit av lungtuberkulos och man fann också delar från en sönderslagen tallrik i hans tarmkanal, vilket tyder på att Ander försökte ta sitt liv i fängelset, spekulerar tidningarna, som också misstänker att Ander var på väg att erkänna sitt brott framför giljotinen, men förvägrades att tala.

Mordplatsen. Växlingskontoret i centrala Stockholm där Victoria Hellsten mötte sitt öde.
Mordplatsen. Växlingskontoret i centrala Stockholm där Victoria Hellsten mötte sitt öde.

Brottet ägde rum för över 100 år sedan. Hur kan vi veta så mycket? Fakta i målet finns bevarade i Stockholms rådhusrätts arkiv där vi kan läsa åklagarens och försvarets ståndpunkter, olika vittnesmål samt förhören med Ander.

Domstolsarkiv, eller domböcker, började föras redan på 1600-talet och innehåller protokoll över de lokala domstolarnas hantering av brottmål och tvister. Här finns också frågor om lagfarter, inteckningar, förmyndarskap, äktenskapsförord, testamenten, bouppteckningar med mera.

Ingen annanstans kommer vi förfäderna så nära. Här får vi veta hur de reglerade sina relationer och egendomar och vad som kunde ligga bakom ett brott i form av fattigdom eller svartsjuka. Böckerna är fulla av ögonvittnesskildringar och hur människor påverkades av krig, sjukdomar och byträtor.

Här greps han. Polisen fann Ander i faderns stuga på Vaxholm.
Här greps han. Polisen fann Ander i faderns stuga på Vaxholm.

En bouppteckning kan ge en detaljerad bild av hur din farfars farfar torparen levde. Du kan få veta hur många bestick familjen hade och vilka mattor som låg på golvet. Torra namn får plötsligt kött och blod.

Minnenas Journals expert Ewa Johansson upptäckte en notering i socknens död- och begravningsbok från 1793 att hennes farfars mormors morfars mor, Karin Nilsdotter, tagit livet av sin man och avrättats. Bräkne Härads dombok berättade hela historien om hur Karin förgiftat sin man med råttgift efter att ha blivit förälskad i en annan.

Maken Per hade hon tvingats att gifta sig med som ung flicka, det fanns ingen kärlek i äktenskapet. Ewa gick sedan vidare och tog del av dokument från Göta hovrätt som prövat den lokala domstolens utslag och hon läste starkt känslomässiga nådeansökningar till kungen som finns bevarade på Riksarkivet. Uppgifterna räckte till en hel bok i ämnet!

A G Dalman, som hade titeln skarp­rättare på sin bostadsdörr, blev den siste i sitt slag.
A G Dalman, som hade titeln skarp­rättare på sin bostadsdörr, blev den siste i sitt slag.

Så hittar jag rätt i domböckerna

Den lokala domstolen förr hette häradsrätt på landet och rådhusrätt i staden. Alla dessa domstolars material förvaras på respektive landsarkiv runtom i Sverige. På www.riksarkivet.se finns en lista över landsarkiven och vilka områden de omfattar. Kontakta gärna det aktuella landsarkivet för mer information om hur du hittar rätt uppgifter.
En del handlingar finns avfotograferade på CD/DVD eller går att söka från din hemdator. På www.arkivdigital.se kan du läsa mer och köpa skivor. Vill du söka direkt i digitaliserat material kostar det från 99 kronor (en månads abonnemang).
På hemsidan www.domboksforskning.se får du hjälp att komma igång och en massa tips om hur du hittar rätt i domböckerna.
Riksarkivet har gett ut ett häfte som heter Handledning för forskning i domstolsarkiv.
Ewa Johanssons bok Giftmörderskan Karin Nilsdotter och hennes spår i arkiven kan du köpa på www.aneken.se
Barbro Lunsjö har skrivit Släktforskarens ordbok – Nyckeln till bouppteckningar (Natur och Kultur) som är en bra hjälp när du ska tyda gamla bouppteckningar. Visste du att en skölp är ett slags stämjärn och att skunk är en kjol?
En bra ingång till fallet Ander finns på www.stockholmskallan.se
Skriv Ander i sökrutan. På samma webbsida kan du läsa om hur fångarna hade det på Långholmen för hundra år sedan.

 

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.