10 ikoniska stjärnor!

10 ikoniska stjärnor!

Strålande stjärnglans, dödliga torpeder och glamour. Låt 1930-talets stjärnor inspirera dig!

1. Den underbara Marlene Dietrich. När ljudfilmen slog igenom kunde hon fortsätta sin karriär som skådespelerska, tillskillnad från många andra, tack vare sin hesa röst och sångbakgrund. Du kan höra henne här! Foto: Fanpop.Marlene-Dietrich-marlene-dietrich-23183419-1549-2112

2. Vad kan man säga om Greta Garbo, hon klär i allt? Fotot är taget år 1930 inför filmen Romance. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

00551181

3. Sylvia Sidney, vilka ögon. Hon blev upptäckt när hon gjorde en skolpjäs som ung tonåring och karriären var ett faktum!  Foto: Moviestarmakeover.

lilly-sylvia-sidney-cloche4. Makalösa Katharine Hepburn har vunnit fler Oscars än någon annan skådespelare. Hon växte upp med en mamma som kämpade för kvinnlig frigörelse. Själv blev Katharine en stark förebild och stack ut genom att våga klä sig i långbyxor. Foto: Shopkoshka.

hepburn_katherine5. Majestätiska Myrna Loy. Hon blev utsedd till  ”drottningen av Hollywood” år 1936, och vi kan skryta med att hennes mamma hade svenska rötter. Foto: Screwballcinema.

Annex - Loy, Myrna_NRFPT_02

6. En av de största musikalstjärnorna på Hollywoods stora himmel var Grace Bradley! Från början älskade hon att spela piano och hade en farfar som absolut ville att hon skulle få en ”riktig” utbildning. Men snart blev hon upptäckt av Broadway och slog igenom stort på teatern och på vita duken! Foto: Doctormacro.

Annex - Bradley, Grace_04

7. Det sägs att Paris hade fler modistbutiker med hattar än de hade caféer under 1930-talet! Här bär Dorothy Lamour en fantastisk huvudbonad. Och man ser också att det är de smala ögonbrynen som gäller, och den lite trumpna minen. Foto: Moviestarmakeover.

lilly-dottie-lamour8. ’The siren of the fjords’, den norska filmastjärnan Sigrid Gurie som slog igenom i Hollywood år 1936. Dock gjordes hon snart om till att se ut som en ”orientalisk skönhet”, med hjälp av filmproducenten Samuel Goldwyn. Foto: Listal.

sigrid-gurie9. Hedy Lamarr ansågs vara den vackraste kvinna som visats på vita duken. Men hon var inte bara en skådespelerska, hon var dessutom en uppfinnare av rang! Hedy uppfann bland annat Secret Communication System som gjorde det svårare att spåra radioguidade torpeder. Foto: Oliviapalermo.

hedy-lamarr-classic-movies-9477808-1865-256010. Roliga Carole Lombard, var en av Hollywoods högst betalda skådespelare i slutet på 1930-talet. Hon var fantastisk i komedier, men dog en tragisk död när hon var på toppen av sin karriär. En flygkrasch år 1942, tog hennes liv när hon var endast 33 år gammal. Foto: Doctormacro

Annex - Lombard, Carole_41

 

 Text: Leone Serrander