10 fantastiska svenska dragspelare!

10 fantastiska svenska dragspelare!

Carl Jularbo – vann 158 dragspelstävlingar
Mest kända melodier: Livet i finnskogarna, Drömmen om Elin, Avestaforsens brus, Nya Värmlandsvalsen, Bull-Pers Hambo och Fröjd på vischan.
Född: 6 juni 1883 i Jularbo, Dalarna.
Död: 13 februari 1966 i Nacka, Stockholm.
Vann från 16 till 23 års ålder 158 dragspelstävlingar. Blev den största stjärnan när Radiotjänst startade sina sändningar 1925. Skrev cirka 100 egna låtar och gjorde 1 577 skivinspelningar, fler än någon annan. Spelade sig själv i två biofilmer. Släkten, på både fädernet och mödernet, tillhörde det så kallade resandefolket, något som han gärna höll tyst om. Det finns flera Carl Jularbo-museum i Sverige, inte minst Rasten (Alunda) i Uppland.
Kuriosa: Blev 1924 den förste i Sverige som fick tillstånd att anta ett ortsnamn som familjenamn. Bytte från Karlsson till Jularbo.

Majken Carlsson – bildade Accordionflickorna
Mest kända melodier: Spelmanstankar, Trollungen och Dans i Klockarhagen.
Född: 28 maj 1923 i Stigtomta, Sörmland.
Död: 1997 i Arvidsjaur.
Vann svensk mästerskapen i dragspel i mars 1943 på Vinterpalatset i Stockholm före tvåan Yvonne Modin, och gjorde därpå tillsammans med henne en bejublad sommarturné. Bildade hösten 1945, Accordionflickorna med Modin, Astrid Sjöström och Margit Ringvall och gruppen gjorde många succéföreställningar i Sverige, Norge och Finland. Den 27 oktober 1945 vann Majken förstapris vid en dragspelslandskamp mot Finland i Stockholms konserthus. Gifte sig 1947 med spårvägsmannen Knut Jakobsson och minskade ner på spelningen. Men på de årliga dragspelsfestivalerna på Gröna Lund i Stockholm hände det att Majken framträdde tillsammans med Signe Gustafsson, en annan dragspelsdrottning.
Kuriosa: Gjorde skivdebut först 1972, Majken Carlssons kapell spelar gammeldans. Inte en enda stenkaka finns inspelad med Majken trots att hon tidigt var ett stort namn.

Erling Grönstedt – debuterade som 11-åring
Mest kända melodier: På silvervåg, Hörnebohambo, Vid Lugnvikstrand och Klockebypolka.
Född: 21 mars 1923 i Sandviken, Gästrikland.
Död: 29 december 2012 i Härnösand.
Debuterade som 11-åring och blev svensk juniormästare 1939 och medverkade i radio första gången samma å. Spelade in många grammofonskivor med egna och andrar orkestrar. Uppträdde ofta med sin äldre bror Karl (född 1912). Blev 1946 kapellmästare för Herbert Landgrens folkparksturné och reste senare på otaliga turnéer med artister som Sune Melker, Stig Ingle och Leon Landgren.
Kuriosa: Åkte på en musikalisk revyturné i Sverige tillsammans med den italienska varietéstjärnan Caterina Valente. 

Andrew Walter – gav namn åt ett dragspel
(Artistnamn för Anders Valter Persson, senare Kejving.)
Mest kända låtar: Afton på Solvik, Schottisfröjd, Graningevalsen, Vals i Vällingsjö, I ur och skur, Penséer, Lyssna på mej och Kom lilla vännen.
Född: 25 september 1914 i Gäddede, Jämtland.
Död: 2 januari 1978 i Johanneshov, Stockholm.
Radiodebuterade som 20-åring 1932 och vann SM i dragspel 1936. Gjorde en sju månader lång turné i Sovjetunionen. Kapellmästare i radioprogrammet Frukostklubben 1946–1967. Gav ut Andrew Walters dragspelsskola och sålde främst via postorderförsäljning. Var en flitig kompositör som gjorde hundratals skivinspelningar i eget namn eller som ackompanjatör till andra svenska artister.
Kuriosa: Hyllades när instrumenttillverkaren Hagström namngav en av sina dragspelsmodeller efter honom, Walter Special 40. 

Signe Gustafsson – samlare av dragspel
Mest kända melodier: Ack Värmeland du sköna, Hagforsvalsen och Lysvikshambo.
Född: 1911 i Lesjöfors, Värmland.
Död: 2004 i Lesjöfors, Värmland.
Fängslades som 17-åring 1928 efter att ha hört Ragnar Sundquist spela i Lesjöfors Folkets hus. Flyttade i mitten av 1930-talet till Stockholm och blev ett stort dragspelsnamn. Turnerade med Thorvald Sjöström i Sverige, Norge och Danmark. Kompade sångaren Folke Lindberg och i radio spelade hon främst duetter med Folke Malmstedt (som under en tid var hennes make). Återvände till Värmland på 1940-talet. Var en stor samlare av prylar med dragspelsanknytning. Samlingen finns i dag att se i en speciell paviljong på Bruksmuséet i Lesjöfors.
Kuriosa: I början av 1970-talet grundades kungariket Bälgien (ett fiktivt svenskt dragspelsrike uppfunnet av Expressen-journalisten Stig Nahlbom) där Signe var oavsättlig drottning.

Yvonne Modin – spelade i Kuwait
Mest kända melodier: Flickorna det små, God morgon Mr Eko, Har ni ej en karl för mej och Morgon Sätervallen.
Född: 13 november 1928, i Uppsala, Uppland.
Lärde sig spela dragspel av sin far Ragnar Modin och studerade vid Uppsala musikskola. Turnerade 1944 med Accordionflickorna i Finland och uppträdde för krigsinvalider.  Gruppen turnerade även i Norge 1945-46. Deltog i ett flertal dragspelstävlingar och tilldelades flera utmärkelser. Gifte sig med kompositören, orkesterledaren och jazzviolinisten Hasse Kahn och blev mamma till sångerskan Victoria Kahn. 1990 återuppstod Accordionflickorna efter mer än 50 års uppehöll med en konsert på Medborgarhuset i Stockholm.
Kuriosa: Reste i folkparkerna under 30 år med gruppen Tre trallande jäntor. Turnerade med maken Hasse Kahn på 1970-talet i Kuwait tillsammans med Leppe Sundevall.

Olle Johnny – spelade på operan
(Egentligen Olof Johansson.)
Mest kända melodier: Vals från Riddarhyttan, Fjärilar i solsken och Stockholmsparaden.
Född: 17 april 1916 i Stockholm
Död: 1 februari 2007 i Stockholm.
Blev 1937 både svensk mästare och Europamästare i dragspel. Debuterade i radio och på skiva som 16-åring 1932. Samarbetade en hel del med Jack Gill (Alvar Karlsson) och spelade även mycket med kapellmästare och pianisten Arne Hülphers. Var själv kapellmästare för den egna orkester Olle Johnny Swingers. Dansmusik ingick i repertoaren, men också klassisk musik arrangerad för dragspel. 1957 deltog Johnny i operan Wozzeck på Kungliga Operan i Stockholm
Kuriosa: Olle Johnny omnämns i Povel Ramels sång Birth of the gammeldans i revyn På avigan som i regi av Hasse Ekman spelades 1966–1967. 

Sven Hylén – var en fantastisk solist
Mest kända melodier: Uddeholmsvalsen, Vid skogsbäcken och Hagforsvalsen.
Född: 1907 i Hagfors, Värmland.
Död: 1988 i Rinkeby, Stockholm.
Var förste svensk som framförde italiensk-amerikanske dragspelsvirtuosen Pietro Deiros konserter som solist till bland annat radioorkestern. Var under många år duettpartner med Ragnar Sundquist. Totalt spelade de in 68 skivsidor tillsammans 1928–1944. Var en osedvanligt fantastisk solist och en förebild för många andra dragspelare.
Kuriosa: Tog tidigt orgellektioner. Spelade redan som tioåring fyrstämmigt direkt från bladet och fick överta orgelspelet i skolan eftersom magistern bara kunde spela med ett finger.

Ragnar Sundquist – bokade biljett på Titanic
Mest kända melodier: Bågskytten, Lekande Steg, Brudrosen, Hästtrav och Karneval i Venedig.
Född: 7 maj 1892 i Stockholm.
Död: 10 november 1951 i Stockholm.
Spelade i tidiga tonår dragspel på stumfilmsbiografer. Skivdebuterade som 18-åring 1910 och blev svensk mästare 1911. Gjorde nära 500 skivinspelningar och genomförde vid tre tillfällen fleråriga turnéer i USA. Införde det italiensk-amerikanska spelsättet i Sverige. Tillverkade egna dragspel, Raggie Special, från 1937 fram till 1947. Dessa efterfrågas än i dag. I Torsby i Värmland finns ett Ragnar Sundquist-museum.
Kuriosa: Ville prova lyckan i USA och hade biljett bokad på Titanics jungfruresa i april 1912, men hans mor övertalade honom att ta en senare båt.

Stina Karlsson – Ferlin hjälpte henne med kontrakt
Mest kända melodier: Kom till mej på lördag kväll, Skidlöparvalsen, Rallarevalsen, Lull-lull-lull och Någon gång si så där apropå (samtliga med text av Nils Ferlin)
Född: 1909 i Bångbro i Västmanland.
Död: 1982 i Sköllersta i Närke.
Kallades för Bångbro-Stina. Poeten Nils Ferlin ordnade kontrakt med skivbolaget Durium i London 1932 tillsammans med parhästen Albin Fernström (som även drev musikaffär i Filipstad). Med sitt välkänt kraftfulla spelsätt vann hon SM-brons i dragspel 1935 i kamp med enbart män och blev mer allmänt känd. Repertoaren var utpräglad kulturell dansmusik och populära foxtrots. Gjorde sina sista inspelningar 1938 och många var kompositioner av Fernström med texter av deras vän Ferlin.
Kuriosa: Bångbro-Stina och Albin Fernström turnerade flitigt i folkparkerna som dragspelskvartett, då förstärka med Eric Fernström och Bror Frisk. 

Källa: Bo Gäfvert, wikipedia.se, folkpark.nu