Vintagekurs och klädhistoria!

KG225814o
Vilken historia bär dina plagg? Foto: Sjöberg Bildbyrå.

En vintagegarderob kan vara både spännande och varierande. Men hur ska man sköta dessa sköra plagg? Och hur kan man få reda på mer om dess historia?

För att få kläderna att tala kan man besöka en rolig vintagekurs nu i slutet av februari! På kursen Vintage – Klädhistoria och Omvårdnad kommer man nämligen att få veta mer om 1900-talets dräkthistoria (mums!), hur man kan tidsbestämma plagg och på vilket sätt de tillverkades med olika handarbeten. Perfekt för alla oss tyg-, mode, hantverk- och vintageentusiaster där ute!

Om man vill så får man dessutom ta med sig sitt favoritplagg! Dragkedjor, sömmar, material, och märken kommer att synas in i sömmarna (bokstavligt talat) för att se om de skvallrar om sin bakgrund.

SC222614o
Klänningar från år 1958. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Dessutom kommer man att få reda på knep på hur man bäst tar hand om sina kära, gamla kläder. Många äldre vintageplagg blir sköra med åldern och de var inte skapta för att tvättas i en modern tvättmaskin. Så när man kommer hem därifrån så kommer man att vara full av kunskap på hur man kan förvara, sköta och tvätta sina pärlor. På så vis kanske de får leva lite längre. 

Kursen hålls på Tärna folkhögskola i Sala av Lata Pigan. Den pågår mellan 20-21 februari, men passa på att boka redan nu för man måste anmäla sig senast måndag 9 februari. Kalaset går på 908 kronor, och då ingår både mat och en övernattning. Mysigt!

Vill du veta mer om tvättråd från förr? Missa då inte de här tipsen från år 1924, och de här tipsen från klädexperterna!

KG225232o
Balla brudar under 1940-talet. Vad skulle deras kläder säga om de kunde tala? Foto: Sjöberg Bildbyrå.