Vintageguide i Stockholm!

IMG_6407om
Vacker rea på Beyond Retro.

IMG_6410om karta

 

I Stockholm finns det en hel del vintagebutiker, antikbutiker och second hands. Många finns på söder, nära Medborgarplatsen, Skanstull och Slussen, andra runt Kungsholmen och så har vi dessa som ligger nära de mest välbesökta turiststråken.

I förra helgen gick nämligen jag och min vän Emelie på en av mina favoritturer för en riktig vintagejakt. Vi började med Myrorna som ligger nära Drottninggatan, på Adolf Fredriks kyrkogata 5. Här finns det en massa vackra gamla ting, lite möbler och en nedervåning som är full med kläder. Jag hittade bland annat en underbar 1960-talsklänning för 150 kronor. Tyvärr var den för stor, så den går fortfarande att fynda. Sen gick vi vidare till den lite dyrare butiken Beyond Retro som ligger på Drottninggatan 77. Här finns ju allt; välutvalda kläder, skor och jackor från alla decennier. Det är absolut inte hutlösa priser, men det är snäppet högre än de man kan hitta på Myrorna och Erikshjälpen.IMG_6384om IMG_6403om


 

Nästa stopp var favoriten Old Touch. Jag har nämnt butiken tidigare som en av de finaste fyndplatserna inne i Stockholm. De har mycket antikt, vackra kläder, vintageunderkläder som jag älskar, gamla fina köksprylar och underbara smycken. Och det är inte speciellt dyrt med tanke på de unika tingen som gömmer sig här. Old Touch ligger på Upplandsgatan 43.

Vid den här gatan, och tvärgatorna som går från Odenplan så finns det en hel del antikaffärer och second hands. Vissa är lite dyra och riktar in sig på samlare, men det är ändå roligt att titta.

IMG_6437om
Underbara Old Touch.


Vårt sista stopp var vid den fullproppade butiken Epok – Antik och Kuriosa på Odengatan 83. Det är som att kliva in i en trång garderob, full med gamla tyger, inspiration och smycken. På övervåningen finns en hel del bröllopklänningar och vackra gamla herrkläder. Det krävs ork för att gå igenom allt, men man kan verkligen hitta plagg som är ovanliga. Kvinnan som arbetar bakom kassan har alltid många roliga historier att berätta. Hon är modist, och restaurerar gärna plagg och hattar.

När vi var färdiga hade snöfallet blivit så intensivt att vi skrattande flydde in till ett café i närheten. Min hatt droppade när snön smälte. Vi unnade oss en stor blåbärspaj. Det var en perfekt lördag.

Och om du är i närheten av Stockholm under slutet av januari eller februari så finns det en hel del marknader att se fram emot! Solnahallen Megaloppis drar igång 31 januari och 1 februari. Här brukar jag alltid fynda vackra plagg och roliga prylar. Sen har vi de två nischade loppisarna: den Elektriska loppisen 17 januari och Kameraloppisen i Stockholm 28 februari. Och så har vi Mosebacke Marknad, en vintagemarknad som kommer att ha öppet varje helg i februari och mars. Plus att Beyond Retro vid Zinkensdamm kommer att ha bröllopsdagar med Vintage Wedding Days redan nästa vecka! Då blir butiken full med vackra, välbevarade bröllopsklänningar. Så det finns en hel del att se fram emot!

IMG_6451om

IMG_6441om
Inne på Epok – Antik och Kuriosa.