Vart tog mammas mat vägen?

Vart tog mammas mat vägen?

Blir du nostalgisk när du tänker på kokt höns i currysås eller änglamat? Många rätter har försvunnit från våra middagsbord men här får du chansen att laga dina favoriter från förr. Vi har letat upp några klassiska och smakfulla recept.

Flygande Jacob

flygandejakob_lowresFlygande Jacob är en maträtt som var mycket populär på 1970-talet. Upphovsmannens namn var Ove Jacobsson, därav namnet. Denne herre jobbade med flygfrakt vilket förklarar varför den flyger.

 

 

 

Så här gör du:
6 portioner
1 kilo kycklingfilé
140 gram bacon
3 bananer
2 dl chilisås
5 dl vispgrädde
1 ½ dl jordnötter

Serveras med: Ris.
Ugnsvärme: 225 grader.
1. Strimla kyckling-filén och baconet. Smält lite smör eller margarin i en stekpanna och stek kyckling och bacon på medelvärme tills kycklingen fått fin färg. Gör detta i omgångar så att pannan inte blir för full.
2. Lägg över kycklingen och baconet i en ugnsform, cirka 22 x 35 centimeter i diameter.
3. Skala och skiva bananerna och sprid ut dem i formen.
4. Blanda grädden med chilisåsen och häll i formen.
5. Strö över jord-nötterna.
6. Gratinera rätten i ugnen i cirka 15 minuter. Klart!

Höns i currysås – tidlös klassiker

dsc3422_lowresVi var många som älskade höns i curry när vi var små på 1960- och 1970-talen. Nuförtiden lagar man inte så ofta en hel höna utan använder de behändiga kycklingfiléerna i stället. Om du inte hittar höns i butiken så använd en hel kyckling i stället.

 

 

Så här gör du:
4 portioner
1 höna eller kyckling, cirka 1 kilo tung
2 tsk salt per liter vatten
8 st vitpepparkorn
4 st kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 liten morot i bitar
1 bit purjolök eller 1 lök skuren i bitar

Currysåsen:
2 msk smör
1 ½ tsk curry
½ dl vetemjöl
4 dl hönsbuljong
1 dl mjölk eller mat-lagningsgrädde

Serveras med: Ris och kokt broccoli.
1. Skölj hönan eller kycklingen grundligt. Lägg den i en stor gryta.
2. Häll på vatten så att det täcker. Mät hur mycket vatten du häller i så att du vet hur mycket salt som går åt. Salta.
3. Tillsätt peppar, lagerblad och grönsaker.
4. Låt koka upp och låt sedan kycklingen koka i cirka 1,5 timme och hönan i minst en timme till.
5. Låt fågeln svalna och gör under tiden såsen.
6. Fräs curryn i smöret i några sekunder, tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Späd med buljongen och vispa ganska kraftigt. Tillsätt mjölken/grädden och låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och med mer curry om så önskas.
7. Dra av skinnet från fågeln och dela köttet i bitar.
8. Lägg upp höns-bitarna på ett fat och häll såsen över. Det går också bra att servera den vid sidan av.

Oxsvanssoppa med snärt

SONY DSCOxsvanssoppa åt vi ofta till middag när jag var barn på 1960-talet. Oxsvansen är en billig styckningsdetalj med mycket smak. Soppan lär vara en favorit bland proffskockarna.

 

 

 

Så här gör du:
6 portioner
1 ½ kilo oxsvans huggen i bitar
2 msk rapsolja
1 morot i bitar
1 bit rotselleri, tärnad
1 bit purjolök i bitar
2 ½ liter vatten
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
10 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 tsk salt
2 morötter, tärnade
5 schalottenlökar, finhackade
2 stjälkar blekselleri, hackade
1 tsk kinesisk soja
salt och malen vitpeppar
2 msk finhackad persilja

1. Värm oljan i en gryta och bryn oxsvans-bitarna runt om. Ta upp dem och lägg dem åt sidan. Fräs moroten, sellerin och purjolöken i samma olja och lägg sedan tillbaka oxsvansbitarna i grytan. Slå på vattnet, låt det koka upp och skumma väl.
2. Tillsätt tomatpuré, vinet, svartpeppar-kornen, timjan, lagerblad och salt. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock på svag värme i cirka 4 timmar eller tills köttet är genomkokt.
3. Ta upp oxsvansbitarna och låt dem svalna lite. Plocka köttet från benen. Håll köttet varmt i folie medan du silar buljongen.
4. Koka upp buljongen med de resterande grönsakerna och låt soppan sjuda tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka. Lägg tillbaka köttet i grytan och krydda med salt, peppar, soja och persilja. Servera!

Fräsch & frisk nyponsoppa med mandelbiskvier

193519_lowresDet går att göra nyponsoppa själv men lättast är förstås att köpa färdig. Toppa med små mandelbiskvier eller flagad mandel och en ordentlig klick lättvispad grädde.

 

 

 

Köp tidningen och få alla recept

Kommentarer