Vårens fantastiska fyndhörna!

IMG_7358om
Här i entrén hänger kläderna som är till salu. Det mesta går för 20 kr styck!

Är du sugen på att hitta kläder som ingen annan har? Då får du inte missa när min absoluta favoritplats har utförsäljning. 

I höstas kunde man läsa i Minnenas Journal om kostymförrådet Independent Kostym. Jag var där och gjorde ett reportage om deras otroliga kostymförråd som innehåller historiska plagg från filmstjärnor, skådespelare och helt vanligt folk. Här finns kläder, hattar och skor från 1900-talets alla decennium. Swinpjattens 40-talskavaj, modsens 60-talsjackor och discots 70-talsskor. Plus enastående teaterplagg, riddarrustningar och uppsydda 20-talsklänningar! 

Alla dessa fantastiska skapelser hyrs vanligtvis ut till filmproduktioner, modefotograferingar, teateruppsättningar och privatpersoner. Men just nu så har de dessutom utförsäljning på några utvalda kreationer! Så man kan göra sig riktigt unika fynd till sin garderob. (Det som är på fotografierna nedan är en del av uthyrningen än så länge, men vem vet vad som når fyndhörnan?)

IMG_7571om

IMG_7648
Det går att hyra outfits från en helt makalös klädsamling!

Så nu i veckan när utförsäljningen började så fick jag äntligen stiga in i denna drömvärld igen. Jag släpade dit min vän Susanna och hon blev helt ställd när hon klev in. Endast en liten del av det enorma klädarkivet är till salu men det är oavsett väl värt ett besök. I entrén står tre stycken fullproppade klädhänger med plagg och skor som hör till utförsäljningen. De kostar bara 20 kronor styck, eller 100 kronor per fylld påse. Förutom skinjackorna och de stora teaterplaggen, men de kostar inte mer än 100 kronor styck. Och fynden kommer att uppdateras hela våren, som man kan göra ett nytt besök varje vecka!

Den här gången så fyndade jag en fantastiskt välskräddad kavaj som jag kan använda som vårjacka. Den sitter som en smäck och man kan se de vackra sömmarna på insidan. Susanna fann två stycken perfekta plagg från 90-talet. Och så köpte jag en enorm teaterskapelse som jag ska sy om till en kappa. Den har ett barockt tyg i mörkgrönt och i snirkligt guld och påminner mig om en vacker, gammal rökrock.

IMG_7781

IMG_7711
Dessa saker går att hyra, men en del av det kanske hamnar i utförsäljningen.

Utförsäljningen känns som när Kungliga Operan hade försäljning i höstas, om än i mindre skala. Man ska dock veta att många av kläderna som Independent Kostym kan avvara till försäljning är sådant som kan behöva extra kärlek av sin köpare och lite nål och tråd. Men det slitaget som existerar är ofta vackra avtryck av historia. Kläderna är också perfekt för den som gillar att sy eller piffa till vintagekläder, för den som ska ha en teateruppsättning snart eller för den som bara vill hitta kläder som inte går att finna någon annanstans.

Så ge dig ut till Magasin 5 ute vid Frihamnen, om du är i närheten av Stockholm i vår. Jag såg bland annat en underbar 1950-talsklänning och en somrig 1970-talare, så det är väl värt ett besök! Och var inte rädda för att fråga personalen om ni undrar någonting, de är fulla med kunskap om klädernas historia. 

IMG_7599 IMG_7791

IMG_7352om
Här finns det fynd!