Vad köper man till pappa?

Per Oscarsson
Skådespelaren Per Oscarsson med sitt lilla knyte, år 1961. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Slipsarnas och manschetternas dag kommer med stormsteg! Fars dag är på söndag och då är det dags att fira våra fäder som vi gjorde för över 80 år sedan.

Allting började en sommardag år 1909. Sonora Smart Dodd, en 27-årig kvinna, satt i USA med sitt eget lilla barn. Mors dag hade precis firats och själv satt hon och tänkte på sin pappa. Hennes gamle far hade uppfostrat henne och hennes fem syskon alldeles själv. Mamman hade gått bort i barnafödsel, och istället för att lämna bort barnen till släktingar som många fäder gjorde, så hade han tagit på sig papparollen. Så där satt Solona och kände att hennes pappa också var värd fira.

Det tog dock ett bra tag innan fars dag spred sig genom landet.  I Sverige firade vi det för första gången år 1931. Det var inte förrän Solona tagit kontakt med företag som kunde se en vinst på att fars dag spred sig, som det blev stort. Företagen sägs självfallet ha varit slipstillverkare och tobakshandlare.

Så den kommersiella biten av fars dag har på något vis alltid hängt med. Men vad ger man en far som redan har allt? En slips kanske blir för mycket när man gett bort en år ut och år in. Varför inte våga köpa en stilig fluga till far? Ett par fina hängslen eller ett härligt mustaschvax? Eller kanske ett fint inramat kort på er två tillsammans?

Om man inte vill riskera att det blir ännu en present som samlar damm så kan man köpa en liten upplevelsepresent. Vad sägs till exempel om en härlig frukoststund tillsammans på en fin restaurang eller ett hotell, eller ett race med gokart?

Själv brukar jag knåpa ihop mina egna upplevelsepresenter och köpa teater-, opera- eller balettbiljetter. Det funkar i alla sammanhang, även som födelsedagspresent och som julklapp! Då får vi göra någonting tillsammans, skapa minnen och skratta.

För även om man brukar säga att far han har, så kan han ju inte få nog med kärlek!

Retro förälder
En pappa som byter blöjor, en ganska ovanlig syn under 1940-talet. Foto: Sjöberg Bildbyrå.