Underbara pins!

pins13
Några av Barbros nostalgiska pins!

Visst minns man dom? De stora och små pinsen som man satte på jackan, ryggsäcken och till och på skorna.

Jag fick in ett tips för en tid sedan om en stor pinsamling. När jag klickade mig in på hemsidan för att kika så möttes jag av en nostalgibomb. Här fanns det pins som jag hade när jag var liten och pins som var mycket äldre än så. Jag fick se Vattenfestivalens anka, Tintin som gjorde reklam för ett cigarettföretag, Nokiatelefoner som idag kan tyckas uråldriga fast att de inte är så gamla och roliga Disneyfigurer. Barbro, ägaren till den nostalgiska samlingen, har till och med ställt ut 48 tavlor med pins, under en utställning i Altersbruk år 2006.

Under lång tid så har vi använt pins för att visa våra åsikter i viktiga frågor. Vem minns inte ”Atomkraft – Nej tack”, en pin som användes under 1970-talet inför folkomröstningen om kärnkraft år 1980? Och ”Rör inte min kompis”, en kampanj emot främlingsfientlighet från år 1985 som fortfarande håller sig stark. Sen har vi såklart de underbara majblommorna som började säljas år 1907 för att stödja bekämpningen av den spridda sjukdomen tuberkulos. Och idag använder vi pins som Rosa Bandet och mustaschen för Mustaschkampen.

Pinsen har verkligen blivit både glädjespridare och markörer för viktiga samhällsdebatter och kampanjer som har kommit och gått under flera decennier. Därför blir samlingar som Barbros väldigt roliga att titta på. De visar både vad som hände under ett visst år, vad vi tyckte var viktigt, roligt och helt enkelt fint att titta på. Tänk att så små saker kan vara så charmiga!

 

pin16
Foto: Sjöberg Bildbyrå.