Text-tv är som ett pixligt retrospel!

Retro tv
Än är det några år kvar till text-tv dyker upp i rutan. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Jag tar fram fjärrkontrollen vid tv:n, klickar på text, och då dyker det upp. Minnen. En svart bakgrund och grälla färger i hårda pixlar. Jag slår in ett nummer för en sida och text-tv börjar ticka uppe i det vänstra hörnet. Det går långsammare än att gå in på tv-tablån på nätet. Ändå sitter jag där spänt. Och ser ren och skär nostalgi.

Det är så underbart att text-tv aldrig har fått sig en ny skrud! Det har kvar sina skarpa fyrkanter som formar bokstäverna. Trots internet, trots alla nya slags tv-format och tusentals kanaler så har denna gömma fått fortsätta existera precis som förr.

Sverige var det andra landet i världen att pröva text-tv år 1979, efter att det hade lanserats i England fem år tidigare. Datorn för detta uppdrag kallades Mormor (egentligen är det ju ganska självklart att något som kallas Mormor kommer att bli en tidlös succé.)

Från början var det tänkt som hjälpmedel för hörselskadade men under början av 1990-talet började folk använda det för att få mer uppdateringar om Gulfkriget. Succén var ett faktum.

Och med dagens ögon ser det ut som ett fantastiskt retro-spel! Det är så befriande på något vis, i en värld som annars går ut på 3D, HD och balla effekter.

Jag minns hur mycket vi använde det när vi var små. Här kunde man ju hitta tv-tablån om man inte hade köpt hem tv-tidningen. Här kunde man få in väldigt lokala nyheter. Som den gången när vi skrev in att vår katt hade rymt. Tack vare det meddelandet plingade det på vår dörr senare på kvällen. Några grabbar stod utanför och sa att de trodde sig ha hittat vår katt. Mamma sa att jag inte fick följa med ut för det var försent, så jag väntade ängsligt. De gick snabbt till platsen och lockade på den. En katt dök upp! Men det var inte vår. Mamma tackade pojkarna och de skulle precis gå när det hördes ett jamande från ett annat håll. Tro det eller ej, men runt kröken kom vår familjekatt skuttandes! Grabbarna blev hjältar. Tack vara text-tv, förstås.

Idag använts forumet fortfarande flitigt i Sverige. Förra året använde 21 procent av oss text-tv, lika många som för 20 år sedan! Så vi kan vara lugna, text-tv lever gott på sin 40-årsdag.

IMG_1077om Tidiga tv-spel