Stickande kunskaper

hermanna_stengard_till_gotlands_museum-foto-mart_marend-MG_1542-LR
Förskolelärarinnan Hermanna Stengård sitter med sin stickning. Hon lyckades rädda det Gotländska kulturarvet. Fotografiet förvaras vid Riksarkivet/Landsarkivet i Visby och ingår i deras porträttsamling. Fotograf: okänd.

 

Hemma hos min pojkväns föräldrar finns det en korg med stickade sockor. De finns i alla tänkbara färger och mönster och har en gång skapats av Gustens mormor Greta. Varsamt och envist har hennes fingrar pusslat ihop varje garntråd. Det är svårt att tro det, men mycket av det som vi tror är modern design är snarare mönster som bevarats i flera decennier. Många av mönstren som används vid stickning kan härledas flera 100 år bakåt i tiden!

Och det var inte något som man gjorde bara för att roa sig. På Gotland var stickningen en viktig inkomstkälla. Under 1700- och 1800-talet köpte fastlandet in massvis med mössor och muddar från Gotland och till och med försvaret bad om varm förstärkning från ön. Men allt har ett slut, och vid slutet av 1800-talet stannade handeln av. Sakta men säkert började kunskapen att gå till spillo.

Tack och lov fanns den unga Hermanna Stengård! Hon var småskollärarinna på Gotland och hon såg med oro på hur kulturarvet höll på att försvinna. Så hon gjorde vad hon kunde för att bevara alla mönster inför framtiden. Hon letade efter gamla verk, sparade bitar av mönster som hon kunde finna och skrev ner deras historia. År 1925, spred hon vidare kunskapen i boken Gotländsk sticksöm, en bok som fortfarande är populär idag. Här finns alla dessa mönster, och man kan se hur de fortfarande återkommer i dagens mode.

Om du är nyfiken på att se mer av Hermannas samling, inspireras av Gotländsk sticksöm och berättelserna bakom alla alster så får du inte missa utställningen Gotländsk Sticksöm som pågår just nu på Gotlands Museum. Här kan man kika på samlingen och höra mer om Hermanna på Gotland. En eldsjäl som lyckades ta vara på historia som är lika viktig idag som den var då. Lingonkvist beskuren

vantar frilagda
Fina vantar från Hermannas samling av Gotländsk sticksöm, där hon bevarade deras berättelser och fragmenten som fanns kvar. Fotot ovan är av ett mönster som kallas Lingonkvist. Foto: Gotlands Museum.