Solnahallen – en vintageskatt!

IMG_6775
En rakapparat som förmodligen användes till kvinnornas kort hår under 1920-talet.

IMG_6751 IMG_6811

Jag har precis kommit hem från en loppis med händerna fulla med påsar och fynd!

I helgen är det Megaloppis i både Oskarshamn och i Solna. Solnahallen Megaloppis har blivit en tradition för mig och min vän Susanna. I över fem år så har vi glatt besökt den stora salen som är full till bredden med stånd. Och i stånden finns allt man kan tänka sig; vacker inredning, smycken, vintagekläder, tyger och fotografier.

Allting bär med sig en historia. Som jag har skrivit tidigare så är halva upplevelsen med loppisen att få höra alla berättelser. Idag tittade vi på två små kalendrar, en från år 1888 och en från år 1935. Försäljaren berättade glatt för oss att år 1935 var det år då Elvis Presley föddes. Hon berättade om sin idoldyrkan som 13-åring och om hur en klasskompis hade klippt sönder sin pappas slips och tagit med den till skolan och sagt att det var Elvis slips. Tillsammans hade de stått och luktat på slipsen och drömt om sin idol. Och när de gick på bio för att se honom så skrek de högt så fort han syntes i bild, tills folk tystade ner dom.

IMG_6744 IMG_6790


 

När jag skulle köpa en svart fin basker så fick jag höra en annan historia. En finurlig kvinna kom fram till mig och frågade om jag skulle spela boule i den. Det hade nämligen prins Bertil gjort i sin svarta basker och sen hade det blivit en trend.

Sen gjorde vi självklart en massa fynd! Här finns både nyare second hand och äldre vintage. Jag är lite av en samlare när det kommer till vackra vintagekorsetter i spets, nattlinnen, strutbh:ar och höfthållare. De dyker inte upp speciellt ofta på loppis men idag hade jag tur. I ett utav stånden fann vi orginalkartonger som skvallrade om att de innehöll korsetter. Och mycket riktigt, där låg dom, oprövade och med prislappen på. Det fanns de med snörning, de med hyskor, de i bomull och de i rosa, fint tyg. Tack och lov så var många förstora för mig, annars hade jag köpt allt. Nu lyckades jag knipa åt mig en helt underbar korsett och två strutbh:ar som aldrig har blivit använda.

IMG_6796IMG_6766

 

Vi hittade dessutom en kvinna som hade en kartong som såg ut att vara fylld med vintagetyger. Men när vi tittade noga så såg vi att det var fina vintageplagg från 1950- och 1960-talet som hon sålde för 20 kronor styck! Och längst ner hittade jag en till korsett i svart tyg från 1950-talet. Det har varit svårt att hitta just svarta vintagekorsetter, så det var ett stort fynd för mig. Min vän Susanna fyndade en hel del kläder och en fin ljusgul karaff i plast, gjord under 1950-talet.

Om du också vill fynda eller spana in allt som man kan hitta så passa på att åka förbi Solnahallen Megaloppis imorgon, om du är i närheten! Det är bara öppet den här helgen, nästa gång är förmodligen i vår.

Nu ser jag fram emot Antikmässan som drar igång 12 februari och håller på till 15 februari. Där har jag faktiskt aldrig varit tidigare, och någonting säger mig att det kan bli riktigt farligt.