Skapa din 1940-talslook!

Jitterbugg
Ungdomar dansar jitterbugg på klubben Honky-Tonky Club, år 1944! Foto: Sjöberg bildbyrå,

Snart är det dags! En Beredskapsfest på Armémuseum i Stockholm, med 1940-talstema! Jag är så peppad. Här ska man få klä upp sig, dansa till en levande orkester, få sitt hår fixat i en äkta fräsig 1940-talsfrisyr och inhämta en massa nostalgiknep! Vilken natt!

Men hur ska man egentligen se ut för att passa in 1940-talets ideal?

Hur såg kläderna ut?

Det första man kan tänka på är att andra världskriget precis hade gjort sitt intåg i våra liv. Det var en orolig period och vi kunde inte slösa pengar på vad som helst. Ransoneringskuponger fick oss att begränsa våra inköp, det är därför Armémuseum även kommer att bjuda på ransoneringskaffe. Något annat vore en skam! Och det här hade självklart även en effekt på modet. Bröllopsklänningar färgades om så att de kunde återanvändas som en vanlig aftonklänning, herrkläder syddes om till dräkter för kvinnor och inspiration från militärattibut syntes överallt. Här skulle det finnas breda axlar, markerade midjor, stora kavajer och dräkter i redigt, tjockt tyg.

Och ungdomarna?

Vi hade förstås swingpjattarna! Killarna hade på sig förstora kavajer, smala byxor och vidbrättad hatt. De hade längre hår, uppkavlade byxor och gärna rutiga kavajer. Dessa dansade förstås swing med sina swingtöser! De var riktiga ungdomsrevolter som den äldre generationer tyckte såg fruktansvärt slarviga ut! Swingpjattarna fick faktiskt sitt namn genom en omröstning i en tidning där man försökte få en etikett på den nya, galna ungdomskulturen. Swingpjatt ska ha vunnit över namn som fångosse och praktfjomp. 

 

190219
En äkta swingpjatt år 1944. Kolla in hur det vuxna paret stirrar ut honom! Foto: Sjöberg bildbyrå.

 

Sen hade vi de lika vilda nalensnajdarna som dansade till jazz på Nalen. De hade istället korta kavajer, kortare hår och smala hattbrätten. De dansade med sina nalenbönor!

Och tjejerna då? Jo, de bar snurrbara kjolar, söta jumprar eller blusar. Och självklart ett par täckande trosor – för nog flög kjolen upp alltid!

Hur skulle håret se ut?

Under den här tiden hade man inte råd att gå till någon frisör för att fixa frillan. Istället skapade man sitt underbara hår genom att hjälpa varandra. De satte upp det i papiljotter hemma i sovrummet och ordnade så att det höll sig hela veckan. Vid glamorösa tillfällen hade man kammar i håret eller en liten hatt. Det gick också an att ha turban eller en liten nätpåse i nacken som samlade upp håret.  

Så kommer vi till sminket!

Man använde rosaröd rouge på kinderna, röda fylliga munnar med en vid amourbåge och nagellack som matchade. Ögonlocken sminkades med färger som grått, gråblått, grönblått och grågrönt och en tunn eyeliner kunde markera de övre ögonlocken. 

 

SC224966om
Undersköna Judy Garland. Foto: Sjöberg bildbyrå.

 

Kvinnor hade på sig både dräkter med knälång kjol, byxor eller klänning med markerad midja och breda axlar. Under kläderna hade man BH, gördel och nylonstrumpan som kom år 1946. Skorna fick vara rejäla med en kilklack. Modeikonerna som man inspirerades av var den vackra Ingrid Bergman, Lauren Bacall och Rita Hayworth (jag menar, kolla in Rita här, vilken brud!).  

Och herrarna?

De hade vida byxor, enkelknäppt kavaj med smal midja, breda axlar och skjorta. Hatten satt självfallet på huvudet när man vistades utomhus, liksom trenchcoaten. På fest kunde man klä upp sig i frack eller smoking. Håret var ofta kort med sidbena och överläppen kunde prydas med en stilig mustasch. När kriget tagit slut fick håret kammas bakåt och fick en upphöjd våg i pannan.

Stilikonerna för herrarna var det Frank Sinatra, Humphrey Bogart och Gene Kelly.

Men var hittar man 1940-talskläder?

Var inte orolig! Mitt tips är att snoka runt på Old Touch eller Epok i Stockholm, där kan man göra en hel del fynd för både damer och herrar.

Ett säkert kort Independent Kostym! Här kan man hyra makalösa kläder från alla årtionden. Jag har själv spanat in deras swingpjattkavajer och flådiga klänningar. Här finns allt!

Sen kan man kika i Beyond retro för vintageinspiration, och varför inte ta sig en titt i de fina vintagebutikerna Herr Judit och Judits? Sen bör man fråga sina mor- och farföräldrar, de är de riktiga experterna! Och vem vet vad som kan gömma sig på deras vind.

IMG_7479om
Hos Independent Kostym finns gångar fulla med vintageplagg!

Underbara inspirationsfilmer!

Och du har väl kollat in våra Nostalgifilmer

Under hela veckan kommer det att dyka upp nya klipp direkt från 1940-talet! Bilden längst ner är från en reklamfilm i färg från år 1946 – helt underbar! Här kommer du att hitta glamorösa modeuppvisningar, historiska händelser och vilda danser! Det gäller ju att veta hur man ska röra sig på dansgolvet på lördag.

Och om du har tur och är en av de första besökarna på Beredskapsfeten så kommer inspirationen få följa mer dig hem! Då får du ett färskt nummer av Minnenas Journal, vilken nostalgibomb!

Dina tips!

Vad har du själv för tips för en 1940-talsstil? Är det något som bara måste nämnas som jag har missat? Kommentera och visa gärna upp dina knep på hur man gör en fantastisk 40-talslook! Och lägg till dina tips på underbara butiker där man kan fynda!

algot