Photo shoot vid raukarna

IMG_8366om

Visst hade jag hört om raukar, sett bilder på stenpelare som reser sig ur havet likt ruiner. Men när vi svängde in vid naturreservatet vid Folkhammar på Gotland och jag sneddade runt hörnet av stenstranden så blev jag ändå helt paff.

Här har en magisk miljö formats under miljontals år. För 400 miljoner år sedan så var den här platsen tropisk, med ett hav fullt av rev och liv. Det är de här reven, skapade av skal och djurrester, som har bildat raukarna. Mjukare bergsarter har nötts bort av havet, men dessa starka pelare står kvar.

IMG_8378 IMG_8526

De vita stengarna formar stranden, på havsbotten ser det ut som marmor när de glänser med röda och vita bergbitar. Gröna skiftningar flyter runt i dammarna och gul växter växer på de svarta bergsknallarna. Hit har turister vallfärdats sedan 1920-talet, och jag förstår varför.

Så medan barn klättrade runt på bergen så fixade vi med kameran och började fota. Jag hade med mig en hel del loppisfynd! Alla plagg har kostat mig mellan 5-10 kronor styck. Den vita klänningen kostade mig 10 kronor, de beigea spetshortsen likaså. Och den vita kjolen och genomskinliga toppen som jag har på mig i vattnet är också loppisfynd. De flesta av kläderna har jag fyndat på Galoppisen. Och den lilla vita spetstoppen är min mors gamla. (Jag undvek att ha på mig alldeles för sköra kläder under det vilda klättrandet.)

IMG_1541IMG_1535

 

Självfallet tog vi oss ett vanligt dopp i havet också. Och då fick jag passa på att ha på mig min fina vintagebaddräkt från Jantzen, som påminner om badkläderna man hade i början av förra seklet (syns på bilden längst ner). Jantzen startade redan år 1916 och söker man på märket så kommer man att få se många fina pinupaffischer från 50-talet. De var helt klart en av de större tillverkarna av baddräkter, och vilka baddräkter de hade! Idag finns märket kvar men de gör förstås baddräkter i modern tappning.

Jag hoppas att fotografierna kan beskriva en bråkdel av naturen som omgav oss.

IMG_1128IMG_13451IMG_0935
IMG_9047