På spaning efter 1900-tal

IMG_1445om

IMG_1431om

Nu pågår det förberedelser! För om bara två veckor är det dags för 100-årsjubiluemet av Sveriges Järnvägsmuseum. Och det innebär att det är dags att fixa en hel sekelskiftsoutfit inför alla ångloksturer!

Den 23 maj när 100-års jubileumet drar igång så kommer det att bjudas på alltifrån sekelskiftesmarknad, fotogaf som fotar i sekelskiftsanda, dans och en hel del tågturer med ånglok i Gävle. Jag är helt lyrisk! De vill dessutom gärna att man klär sig som man gjorde under åren 1900-1915. Många av ångloken är från den tiden, en är till och med från år 1856 (!) så man vill ju passa in.

Det är ganska klurigt att hitta klänningar och accessoarer som är över 100 år gamla (särskilt om man vill våga använda dom). I min garderob har jag ett par fina bomullsmamelucker och vita spetskjolar, men det var bara underkläder på den tiden. Jättelika hattar var också populärt och de är verkligen svåra att hitta. Så jag gick till kostymförrådet Independent Kostym – och här fanns det hur mycket som helst! Om man hyr sina kläder här inför 100-årsjubileumet så får man dessutom 20 % rabatt på sin outfit.

IMG_1429omIMG_1424om IMG_1371om

Jag blir alltid lika lycklig när jag kliver innanför dessa dörrar. Man tappar andan av hur mycket kläder de har. Här finns smycken, kostymer, klänningar, hattar – ja allt man kan önska sig. Och självfallet finns löjligt många uppsydda sekelskiftklänningar, rader av 1900-talsblusar och kavajer i alla möjliga storlekar.

Independent Kostym har även äkta klänningar från den här tiden, men de riktigt gamla beverar de i sitt arkiv eftersom de är för sköra för att hyras ut. De används istället som inspiration när nya kläder sys upp. De klänningarna som jag prövade nu kom från olika film- och teateruppsättningar. Jag förälskade mig i alldeles för många. Efter att ha prövat hur många hattar som helst, tvådelade dräkter, kjolar, toppar och blusar som helst så fann jag min outfit inför jubileumet. Nu är det bara ett ånglok som fattas!  (PS: hatten jag har på översta fotot går fortfarande att hyra!)

Nästa vecka kommer jag att tipsa om de hetaste trenderna för 100 år sedan och vad man kan tänka på när man letar efter kläder från den här eran. Ångloks-peppen är här!

IMG_1463om
IMG_1440