På loppisturné

IMG_6712om

Sol, semester och Dalarna. Eller regn och rusk och Dalarna, det spelar egentligen ingen roll. Oavsett så är det rena idyllen.

Jag, Gusten och Susanna satte oss bilen och tog en roadtrip i spöregnet. När man väl har semester så har man, så lite regn spelar ingen roll. Och under tiden vi åkte igenom landskapen så tog vi mindre vägar och åkte på loppisspaning!

Jag har alltid tyckt att det är så fasligt trist att skynda förbi små hemskrivna skyltar som bjuder in en till gårdar och byar som man annars aldrig skulle ha sett. In till folks hem och deras historier. Så jag var väldigt peppad när vi stannade vid vägen. IMG_6714om IMG_6723om

Den första loppisen vi hittade var vid Gränse. Här hade man en liten stuga vid sitt hus som var full med fynd. Allting var dessutom välsorterat och halva priset eftersom de hade valt att sluta med loppisen efter denna sommar. Så Susanna passade på att köpa en superfin väska från 50-talet och Gusten hittade en väldigt gammal hyvel.

Nästa stopp var inte så långt därifrån, hos en kvinna som bodde på en stor gård. Men i hennes lokal fanns det mycket prylar av det nyare slaget så först hittade jag ingenting som fick mitt hjärta att bulta. Men sen så sa hon lite tveksamt ”Ja, jag har ju en till stuga där borta med grejer, men jag har inte hunnit göra i ordning det än. Men ni kan få titta, det är inte dammsugit än bara”. Så vi gick över gräsmattan och klev in i en liten stuga. Och här fanns en liten bit av himmelriket!

IMG_6734om IMG_6742om

IMG_6732om

Här fanns det vackra möbler, en exemplarisk symaskin från 20-talet, en liten fin orgel, massa fantastiska burkar och mycket mer. I hallen stod hattaskar uppradade och högst upp låg en vacker hatt med flor. Jag ville egentligen ta med mig allt men lyckades till sist behärska mig och köpte ett paraply från tidigt 20-tal eller möjligen tidigare, den fina hatten och en utsökt svart fjäder från sekelskiftet som man kan pynta andra hattar med. Fantastiskt vackra ting! Susanna köpte två sweatshirts från 80-talet i pastell och Gusten hittade en finurlig liten fickkniv från 30-talet.

Innan vi åkte bort från gården frågade jag kvinnan var allt som jag hade köpt kom ifrån. Hon berättade att hennes man hade växt upp på gården och hatten kom från deras hushållerska Berta, som hade köpt den under 1940-talet och arbetat på gården i resten av sitt liv. Och paraplyet har funnits här så länge hon kan minnas. Allt som allt gick det på 225 kronor, och jag är lycklig av att få ta hem lite historia. IMG_7427 IMG_7397