Möt nostalgin på cykel

KG226750om
På lördag är det dags att cykla i 40-talets anda! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

1940-talet var verkligen cyklisternas decennium. Då tog man cykeln och cyklade genom hela Sverige under sin semester. Bensinen var fortfarande dyr men med en cykel fanns det ingen hejd. Man kunde ta sig så långt benen bar. 

Nu på lördag, 19 september, så hyllas denna cykelepok när Bike in Tweed går av stapeln i Stockholm. Då kommer folk att sätta på sig sin finaste tweedklädsel, hoppa upp på en gammal cykel och cykla tillsammans genom Stockholm. Trafiken kommer att vara avstängd och endast spårvagnarna kommer att gå som vanligt. Så det blir nog en häftig cykeltur.

KG225857om
Man hade stiliga cykelkläder under 1940-talet. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Tyvärr har jag ingen äldre cykel men vi som inte kan vara med i cykelturen kan kila till Nordiska Museet och vänta in cyklisterna där. Här bjudet nämligen museet på äkta 40-talsnostalgi. Det blir modevisning med 40-talskläder från Vintage Vinden och workshops där man får lära sig om klädvård och lagning. Sen när cyklisterna har anlänt (och tagit in cyklarna inomhus!) blir det fest med dans och lindy hop. Och om man känner sig lite osäker på stegen kan man få en genomgång av dansstudion Chicago innan. Så att alla kan vara med på en svängom!

Hela eventet från Cykelhistoriska Föreningen påminner mig mycket om när Armémuseum hade den underbara Beredskapsfesten förra hösten. Jag känner mig så peppad på att sätta på mig all tweed jag har för att möta nostalgin. Och om du vill vara med i cykeltåget, glöm inte att köpa din biljett här.

KG220949om
Ungdomarna drar runt på cykel med cykelvagn. Observera hans fina äppelknyckarbyxor! Foto: Sjöberg Bildbyrå.