Järnvägsmuseums nostalgikalas

PA (kopia)
I maj kan man få åka med det fantastiska ångloket Prins August, byggt år 1856. Foto: Järnvägsmuseum, Samlingsportalen.se

Det är någonting alldeles magiskt med ånglok. Någonting sagolikt och spännande.

Jag har alltid drömt om att få se när dessa dramatiska jättar tuffar in på perrongen. Så hur glad blev jag inte när jag fick höra att Järnvägsmuseum bjuder in till nostalgikalas. De firar 100 år, så den 23 maj blir det tågturer med ånglok, varietéshow, underhållning och sekelskiftsmarknadAlla ånglok och trävagnar som man kan åka med är från mitten av 1800-talet och 1900-talets början. Förstå vad häftigt! På plats i Gävle kommer det att säljas hantverk och ting som gick att finna på marknader för 100 år sedan. Och det kommer att bjudas på folkdans, blåsmusik och mycket mer. Det finns till och med chans för kärlekspar att viga sig.

Självklart kommer uppklädda damer och stiliga herrar i sekelskiftskläder att florera runt. Som besökare får man gärna klä upp sig i sin bästa sekelskiftsstass och själv ser jag löjligt mycket fram emot att välja ut hatt, hår och handskar!

Årgångståg_2a_klass

årgångståg_3eklass
Man får åka till Gävle i dessa stiliga kupéer på Årgångståget. Fotografierna visar andra- och tredjeklassvagnen. Foto: Järnvägsmuseum.

Om man vill besöka 100-årsfirandet i Gävle men behöver åka från Stockholm eller Uppsala så finns det ett specialtåg som tuffar dit. Årgångståget har inte ett ånglok men det är ett vackert tåg från 1950-talet. Så resan bakåt i tiden börjar redan när man stiger på, på perrongen. Här kan du köpa biljetter!

Själv kommer jag att ta mig en tur till Independent Kostym så snart som möjligt. I det makalösa kostymförrådet som jag har tipsat om tidigare, hyr man ut kläder från alla olika decennier. Så här finns det definitivt passande sekelskiftskläder! Jag funderar också på att besöka Old Touch för att kika efter en vacker vit spetsklänning och gamla accessoarer.

Om du vill ha mer inspiration, klicka här för en tågtur år 1909.

 

5-113-4
Vem vill inte florera i fina sekelskiftskläder? Foto: Sjöberg Bildbyrå.