Kläder med makalös historia

185704
Blå stråhatt från Dior, år 1948. Foto: Erik Holmén, Stiftelsen Nordiska Museet, Europeanafashion.eu.

Jag blev så glad när jag hörde om det fantastiska projektet som Nordiska Museet och Stockholms Universitets Centrum för modevetenskap är med i! Tillsammans med 20 andra klädarkiv och museer i Europa har de börjat slå ihop och digitalisera sina enorma arkiv med klädhistoria, mode och nostalgi så att folk från hela världen kan ta del av kunskapen.

På hemsidan Europeana Fashion.eu kan man se fotoarkivet med otroliga hattar, herrar i kostymer, rysligt fina 1920-talsklänningar och allt man kan tänka sig som rör modets nycker genom seklerna. Det är som ett enormt fotoalbum som designers, nostalgifantaster och fashionistas kan söka sig till för att få inspiration.

131227
Badbyxor år 1952. Foto: Sten Didrik Bellander, Stiftelsen Nordiska Museet, Europeanafashion.eu.

För mig har det alltid varit viktigt att förstå vart mina kläder kommer från. Min garderob är full med plagg från olika decennier; 1960-talets raka klänningar, 1950-talets puffiga drömmar och sekelskiftets knypplade spetsar. Varje gång som jag köper ett plagg så frågar jag efter dess bakgrund. Jag ser det som att jag får bli en av många ägare som har värnat om den och kommer att värna om den i framtiden. Historien får bäras med till nästa ägare. Därför blir jag så förtjust när jag ser alla dessa vackra bilder och hör hur folk tillsammans försöker få fram klädernas ursprung.

Imorgon så möts designers, modevetare, skribenter och bloggare för en skrivarstuga på Nordiska Museet. Tillsammans hjälper man till med att fortsätta att dokumentera, bevara och stärka klädernas, accessoarernas och modets historia som finns gömda i arkiven. Det gör att vi, här hemma, sedan kan njuta av ännu fler fotografier och ett ännu större utbud av arkiverat material. Gå in och kolla själv, snacka om en inspirationsdos!

131063
Barn i vinterkappa. Julfirande hos familjen Lidén år 1943. Foto: K W Gullers, Stiftelsen Nordiska Museet, Europeanafashion.eu.