Julrimmen har funnits länge!

Retro Jul
Viveca Lindfors julpysslar! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

 

Ett av mina första julminnen är hur jag sitter i mammas knä vid matbordet som är fullt av pennor och papper. Runt om oss sitter mina storbröder och tillsammans har vi rimstuga. Vi målar noggrant små snögubbar på lapparna som ska tejpas på paketen och skriver våra egna namn. Mamma hjälper mig att rimma på ett paket. I fönstret hängde apelsiner med nejlikor och doftade gott.

Idag gör jag exakt samma sak. Bordet är fullt med färgpennor och mina fingrar är fläckiga av tusch. Jag sitter visserligen inte i min mammas knä, men hela familjen rimmar till jul. Varje paket får sin egna lilla dikt. På så vis får man gissa vad som ligger i det på julafton och presentöppningen får ta lång tid. Det behöver inte vara några proffsrim. Tvärtom kan de ibland bli helt katastrofalt dåliga, det är då de är som roligast!

De första rimmen sägs komma så tidigt som på 1700-talet. Idag gör man allt färre rim på julklapparna och visst är det lite pilligt med julpyssel. Men trots det så finns det något fint i att sätta sig ner och skriva ner små verser.

En sak vet jag med säkerhet; ett klocka-, docka-, smocka-rim kommer att dyka upp på julafton. Det passar nämligen märkligt nog till allt.

Marsipangris
Och snart blir det dags att äta julgodis! Foto: Sjöberg Bildbyrå.