Här är Vintagemässans skattgömmor

IMG_4381

I lördags var det den stora loppisdagen och det fanns en hel del loppisar att välja mellan. Men det som lockade mest var Vintagemässan.

För första gången var det Stockholm Vintage som höll i det och det var i nya lokaler. Inget trångt litet utrymme där man gick på varandra här inte – nej i Skofabriken var det högt i tak, många rum och bra ljus. Perfekt för att finna fynd!IMG_4495 IMG_4489
IMG_4526

Jag och Susanna började med att kika i rummen på övervåningen och vi hade snart pekat ut flera saker som vi skulle tänka på. Det gäller ju att ha lite is i magen och inte förhasta sig, för vem vet vad man kan finna i nästa rum? Men det slutade med att vi gick runt, runt i de olika rummen och hittade allt fler saker.

Vi gick förbi tjusiga 40-talshattar, blommiga 60-talsklänningar och fantastiska skapelser i tyll. Jag är ju lite svag för allt det ovannämnda så det var inte så konstigt att jag hade svårt att bestämma mig.

Det blev tillslut en väldigt djup stråhatt i klockad modell från Retro Trend för 100 kronor och en tjusig turkos klänning från 1970-talet med sjömansringning i halsen. Jag älskar att hitta saker som dessa; från när 70-talet inspirerades av 20-talet. Precis som idag har man alltid sneglat tillbaka och inspirerats av gångna decennium. Och just under 1970-talet, år 1974, kom den första Great Gatsby-filmen vilket fick 20-talstrenden att blomstra på ett väldigt 70-talsaktigt sätt. Den här skjortan som vi hittade med dansande dandys är ett annat roligt exempel:
IMG_4424 IMG_4535
IMG_4422
IMG_4440

Förutom tjusiga kläder så har sådana här evenemang ett annat viktigt värde. Kläderna här får ett nytt liv när de byter äger, de slängs inte och det gör att man bevarar historia och besparar miljön på nyproducerade kläder. Själv snubblade jag faktiskt över en blommig klänning nu på Vintagemässan som såg exakt likadan ut som den jag köpte i Paris för några år sedan och som jag sedan sålde vidare på Galoppisen. Och precis som min klänning från Paris så saknade den här en knapp längst ner. Det betyder inte att det är exakt samma klänning, ägaren hade köpt den i andra hand på internet, men vintageklänningar är ofta unika i sitt slag. Så kanske var det ”min” klänning som har rest runt, från en ägare till en annan?

Nästa helg  bjuder inte på färre loppischanser. Det blir både klädbyte på lördag förmiddag, Make it lasts stora Modeloppis alternativt Galoppisen på eftermiddagen och sedan Solnahallens Megaloppis på söndagen. Ni hör ju, det blir svårt att hålla i plånboken.

(Som man ser på bilderna längst ner så hade jag dagen till ära ett favoritloppisfynd på mig- den gula ullklänningen från 1960-talet som jag köpte på Burleskloppisen i våras. Den har varit alldeles för varm för att ha på sig under sommaren, men nu var det äntligen dags!)

IMG_4442IMG_4510

IMG_4409

IMG_15_56777

IMG_15_56802
IMG_15_56817om