Gudrun Sjödéns ateljé

IMG_1880

Porslinet står framme, blombuketterna buktar ut ur vasen och väggarna är klädda i färg. När man kommer in Gudrun Sjödéns ateljé så känns det som att man är i ett mysigt hem som tillhör en nära vän.

Den fina ateljén ligger i Gamla stan i Stockholm. Precis som de flesta lägenheter här så sluttar det gamla golvet. Igår var det pressvisning så på borden, väggarna och golven hade man dukat fram allt det nya som Gudrun har skapat.

Det är kul att få se hur en stor svensk designer arbetar. Gudrun utbildade sig på Konstfack år 1958 och i början på 1970-talet skapade hon sin egen klädkollektion. Sedan dess har hon spridit färg, blommor, mönster runt om hela Sverige och världen!

IMG_1904IMG_1898 IMG_1893

I ateljén hängde hennes akvareller i blått, rött och grönt. De är inspirationen till de mönster och tryck som sedan hamnar på tygerna.

I ett av rummen stod en gammal stol där färg och mönster hade tecknats över ryggen och sittplatsen. Det påminde mig Carl och Karin Larssons hem i Sundborn. (Om du inte har varit där så måste du dit) I Karin och Carl Larssons hem så var nämligen alla rummen utsmyckade och målade; väggar, tak, stolar och bord. Det var som att konstnärsskapet hade fått utrymme att ta plats precis överallt. Och så kändes det här också!

Den kollektionen som visades igår var inspirerat av de nordiska länderna och allmogen. Alltifrån det karga Island till det varma Norge fanns med. Det som syns här kommer att finnas i butiker till hösten, berättade personalen. Så även om man inte vill se fram emot den mörka perioden nu när sommaren precis är på ingång, så blir det svårt att inte längta till någonting som är så färgglatt.IMG_1885 IMG_1877 IMG_1925om IMG_1867