God Jul, alla nostalgiker!

40-tals jul
Juldans under 1940-talet! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

 

Åh, ljuvliga julafton! Ja, jag är en sådan där person som älskar jul. Visst är det mycket som ska fixas innan; med julklappsinhandling, mat och bak. Men när man vaknar på morgonen och allting är stilla så kan man pusta ut.

Igår så åkte jag hem till mamma för de sista förberedelserna. De senaste åren så har det varit jag som har hållt i köttbullarna. Här ska det fixas och donas i köket! Inget halvfabrikat här längre, det finns ju ingenting som går upp emot hemlagade köttbullar. När jag var liten brukade jag stå och rulla dom tillsammans med min mormor. Man blev alldeles kladdig om händerna, men det var det värt när man fick smaka. Det doftade så ljuvligt i köket!

Sen ska granen kläs. I senaste numret av Minnenas Journal så skriver jag om julgranen som vi har här hemma. Den är allt annat från perfekt. Ingenting sitter rakt, dekorationerna matchar inte med varandra men den är en explosion av nostalgi. 

Här hänger tomtarna på sin kälke som mamma gjort under 1950-talet, utklippta snögubbarna som fortfarande håller efter 30 år trots att de är skapta av ett enkelt A4. Här finns alla våra smällkarameller som vikt som barn. Den är full av minnen, från mormor, mamma och oss barn. Och snart kanske även en och annan dekoration dyker upp från brorsbarnen.

Jag ser fram emot en kväll full av julklappar, julskinka och glögg. God jul, önskar jag (med munnen full av godis).

Julkort förr
Foto: Sjöberg Bildbyrå.