För mycket av det goda

För mycket av det goda
Lyckostund. Vi minns alla hur gott sommarens första glass smakade.
Lyckostund. Vi minns alla hur gott sommarens första glass smakade.

Sockersött. Utställningen handlar om sötsakernas historia i Sverige och hur sockret förvandlades från lyx till vardagsvara. När rörsockret kom hit på 1500-talet betraktades det som ett sällsynt läkemedel och blev en statusvara för de mest välbärgade. Så var det fram till 1900-talet då det började tillverkas av inhemska sockerbetor och därmed blev billigt. Från 1850 till 1930 ökade årskonsumtionen per invånare från 5 till 50 kilo och kafferep med hembakta kakor blev en självklar del i folkhemmet. Det sågs som ett billigt näringsämne och konsumtionen nådde rekordnivå. Men på 1950-talet förändrades synen på det välgörande sockret och det varnades för karies och kärlsjukdomar. I dag ingår socker i många produkter utan att vi ens vet om det.

www.nordiskamuseet.se

Kommentarer