Folkfest på Winter Vintage!

IMG_4168om
Modesten Marika Smith var på plats och sålde bland annat underbara koaffer!

IMG_4113om1

Åh, nu har man fyndat!

På söndagsmorgonen gick vi upp när solen fortfarande sov. Hemma i huset klädde vi på oss och for ut till Herrängen, nära Fruängen. Det var nämligen dags för årets vintagemässa Winter Vintage!

Bussen stannade vid ett bostadsområde med villor, men gick man i en minut så kom man till det gamla Herrängens Gård som låg precis vid vattnet. Här har det funnits ett hus i över 400 år, och det som står stadigt idag är från 1700-talet. Ett grönt vackert trähus. Inuti kantas väggarna av äldre tapeter och det har fortfarande kvar sina gamla kakelugnar klädda i porslin. Helt makalöst vackert.

Vi började med att kika på sjön när solen gick upp. Sen när dörrarna öppnades så var det som att gå in i ett Villa Villekulla fullt med vintagekläder. Hit hade butiker från hela Sverige vallfärdats. Jag spanade snart in vackra saker från Austin’s Vintage och Sivletto Enviken, en butik som jag ju också råkade stöta på i sommras när vi var ute på roadtrip.

 

IMG_4092om

I varje litet rum och korridor stod det stånd med plagg från början av sekelskiftet fram till 1960-talet. Det fanns färgglada klänningar, utsökta 1950-talsdräkter (jag ville ha alla), strålande hattar och vackra smycken. Vissa hårspännen låg fortfarande i sin originalbox och jag såg till och med strumpebandshållare från 1960-talet i sin oöppnade plastförpackning.

På övervåningen var det också fullt med folk. I ett rum kunde man hitta alla möjliga sorters smycken, vid trappen fanns en massa tjusiga plagg och i ett annat rum stod Cecilia Blixt och sålde både vintagekläder och plagg som hon hade skapat själv. De var väldigt lika äkta vintageplagg, men de var aldrig använda och hade en sueperfin kvalité.

Utanför huset pågick försäljning av kokt korv, våffla på pinne, soppa och varm choklad. Det var rena folkfesten! Hit kom människor i alla åldrar, vissa av nostalgiska skäl, vissa barn för att leka i lekparken och vissa för att få fynda. Hos Marshmallow Electra som självklart var på plats, kom det en dam som ville sälja en baddräkt som hon hade ärvt av sin mamma, om jag minns rätt. I mina ögon såg det ut som en svart, oanvänd 1940-tal- eller 1950-talsblåsa med fina strasstenar.

IMG_4068om IMG_4100om IMG_4207om

I torpet bredvid, på gården, så var det också fullt av vintagefynd och så fort vi steg in genom dörren så möttes vi av en ung kvinna som hade på sig en helt otrolig bröllopsklänning i vit spets. Den satt som en smäck! Folk blev alldeles tårögda.

Det är det som är så roligt med sådana här evenemang, man får se så många gamla plagg och man får höra deras historia och se folks lycka när de gamla plaggen hittar nya hem.

IMG_4153omIMG_4067omIMG_4074om IMG_4039om


Själv fyndade jag en superfin svart hatt i sammet, från Good Old Vintage. Den var väldigt lik en turban, och jag älskar turbaner. Denna huvudbonad som kommit och gått genom tiderna. Under 1920-talet var den superpopulär, sen kom den tillbaka 20 år senare. Och sen, under 1970-talet dök den upp på modesidorna igen. Den här var perfekt och den kostade bara 120 kronor.

Sen fann jag en massa underbara fynd från Fiffi’s Vintage. Jag kunde inte hålla mig när jag hittade en vacker ljusblå spetsklänning från 1930-talet. Den behövde fixas med några fläckar, och på grund utav dom kostade den bara 100 kronor. Det var taget! När jag kom hem så fick jag äntligen pröva den och den satt som att den var sydd för mig. Helt otrolig.

Och så hittade jag en helt underbar 1930/40-talsklänning. Det kan ha varit en underklänning från början. Den är sydd i vitt, skirt tyg med ett fint tryck och nu var den trasig i dragkedjan och vid halsringen. Så därför kostade denna över 80-åriga skapelse bara 150 kronor. För mig gör det ingenting att den är lite trasig, det går att lappa och laga.

IMG_4071om

IMG_4199om
Markus Rosendal och Carolina Redman sålde ut kläder från sina fantastiska garderober!

Jag fick dessutom bära en av mina typ 9 vinterkappor! För visst var det snö i luften? Längst ner i inlägget kan du se bilden på den underbara vintagekappan som jag fyndade förra året. Jag köpte den på sommaren (smart säsong för att fynda vinterkappor, då är de billiga!). Under vintern innan hade jag nämligen varit på Hågelbyparkens julloppis och sett en ungefär likadan för 500 kronor, och då hade jag inte haft råd för pengarna skulle ju gå till julklappar. Men på sommaren efter så var jag på Galoppisen och fick syn på den här! Och den kostade bara 150 kronor. Inte illa!

När vi kom hem från Herrängens gård, och solen gick ner, så hade vi adventsfika med varmchoklad och tända ljus. Det var en underbar söndag, helt enkelt.
IMG_4190om


IMG_4149om IMG_4089om

IMG_5626om
Sista fotot: Michaela Lindén