Fettisdagsbullen var blodigt allvar!

10917304_10153472210074692_2212826114244847209_n
Foto: Polisens facebooksida.

Äntligen är det dags! Idag är det fettisdag och det innebär massor med semlor!

Förr tog man fettisdagsbullen på blodigt allvar. Bagare i Skåne fick böta när de bestämde sig för att baka semlor alldeles för tidigt, enligt GT år 1952. Det gick inte för sig, tyckte polisen. Jordbruksnämnden skulle bestämma när semlan fick säljas, någon ordning måste det ju vara!

Semlan ansågs länge vara en riktig lyxbulle. Förr hade många bönder inte råd med att själva smaka på det värdefulla vita mjölet, sockret och den feta grädden. Att äta en semla fick gå för sig en gång om året, och det var före fyrtiodagarsfastan. En fasta som höll sig ända till påskhelgen. 

Idag smaskar vi dock i oss semlor oftare än så. Många av oss mumsar nog i oss en både innan och efter fettisdagen. Semmelslukare, som min mor och far, kan köpa semlor innan julafton och äta dom till långt efter påsk. Och visst kanske man kan skylla lite av den synden på konditorierna. Ett knep för att få sälja de gräddiga bakverken under flera dagar var nämligen att börja använda namnet semla istället för fettisdagsbullen. På så vis kunde de säljas mycket oftare än bara på självaste fettisdagen.

Och vem kan klaga på det?

tr3045om
Ture Sventon gillar att äta sina temlor! Helst året om. Foto: Sjöberg Bildbyrå.