”Du måste kolla in affären”

IMG_6328

När jag skulle fira min bror i helgen så satt vi vid en restaurang vid Bondegatan i Stockholm. Den var fullproppad med hans vänner och familj och mitt i firandet slank min mamma iväg för att gå ut med hunden. Så kom hon tillbaka: ”Leone har du sett butiken här nere! Du måste kolla in den!” Så jag ställde undan min mat och gick fort ner mot gatan.

För några år sedan kom min mamma nämligen hem med en ovanligt elegant skyltdocka från 1930-talet. Hon hade inte betalat mycket för den med tanke på vad den var värd och jag har tjatat om att få se hennes fyndställe. Hon hade inte hittat tillbaka till butiken – förrän nu!

Jag öppnade dörren till butiken Södra Skattkammaren och här fanns det mesta; i taket hängde lampor från sekelskiftet fram till 1970-talet, det fanns biostolar från 1920-talets Paris, vackra byster med texten Dior och tjusiga tavlor. Jag blev lyrisk.

IMG_6316 IMG_6314

 

Jag började genast titta i högarna av vykort från sekelskiftet som låg på borden. Kolorerade bilder från La belle epoque, när kvinnor hade sitt långa svepande hår, skira kläder och stora hattar. Här fanns allt! Jag älskar vykort, och speciellt när man kan läsa deras meddelanden. Dessvärre var de flesta franska och min franska är näst intill obefintlig. Men så snuddade jag vid kort som inte hade någon text alls på baksidan. Alltså kort som man fortfarande kan skicka iväg med posten. Jag grävde fram fyra stycken och betalade en hundring.

Så nu kan mina vänner vänta sig vackra kort som kommer med posten, precis som för hundra år sedan! Hela butiken påminde mig lite om antikmarknaden som jag besökte förra våren i Paris. Så om ni går förbi Bondegatan i Stockholm, där det finns en hel del second hands och vintagebutiker så rekommenderar jag att ni slinker förbi Södra Skattkammaren på Bondegatan 44, för här fanns det skatter till salu.
IMG_6310 IMG_6294