Det rosa rummets gömmor!

IMG_1932

IMG_1928
I torsdags var det en stor utförsäljning inne i Stockholm. Butiken Marshmallow Electra som säljer fina vintageplagg gjorde sig redo för flytt så de sålde ut många av sina vackra plagg för en billig peng!

Så för att njuta av fynd och det fina höstvädret så tog vi oss dit. Men först stannade jag och Susanna hos en liten favorit. En hemlig pärla mitt inne i stan. Här finns fullkomligt makalös interiör med stora fönster, barockinredning och vackra kristallkronor. Till och med hissen upp, som är klädd i mörk träpanel, räcker för att göra mig förtjust. Men det är inte dyrt eller fint i kanten för det. Nej då, här möter man mest äldre och barnfamiljer som dricker sitt kaffe och smaskar på en småkaka. Jag pratar givetvis om fiket hos Citykyrkan.

IMG_1921 IMG_1909 IMG_1903Och egentligen är det inte så konstigt att mitt hjärta slår några extra slag när jag går in genom portarna. Det här är nämligen inte vilken byggnad som helst. Från att det öppnade år 1912 till mitten av 1900-talet var det en levande festlokal! Här inne visades kabarerna, här spelade de levande orkestrarna och här fanns de ultimata dansgolven. Under sin tid hette det Fenixpalatset, från 1930-talet kallades det Kaos och sedan blev det det strålande Fenix-Kronprinsen. Innan det slutligen, när andra världskriget drog över Europa och all personal kallades in till försvaret, behövde säljas. Då köptes det upp av Pingstkyrkan. Men väggarna viskar fortfarande om svunna tider. Det är inte mycket som har förändrats när man ser lokalen, mer än öppettiderna möjligen.

När mörkret hade lagt sig så vandrade vi till Marsmellow Electras utförsäljning! Jisses vad mycket fint det fanns. Inne i ett litet rosa rum trängde vi ihop oss och såg alltifrån fina 50-talsklänningar, roliga 60-talsvidunder och mysiga stickade tröjor. Allting kostade en hundralapp!

Jag har tidigare spanat in Marsmellow Electra, de visade upp sina fantastiska vintagebaddräkter på Vintagemässan i Stockholm förra året. Jag blev helt såld förstås, eftersom det är just vintagebadkläder som är min svaga punkt. Nu går det det att se hela deras utbudet här på deras Etsy. Farligt!  IMG_1949IMG_1943 IMG_1954om

Denna dag slutade med att jag köpte den fina grå huvudbonaden som man ser i den första bilden, längst till vänster. Susanna köpte en hemstickad kofta och med tanke på hur kön slingrade sig i det lilla utrymmet till kassan så kan jag tänka mig att många gjorde en hel del fynd denna dag!

Det var varmt i den lilla lokalen när så många fina vintageintresserade kvinnor samlades kring klädhängarna, så jag kunde skatta mig lycklig över att jag inte hade på mig någon jacka. Min ullklänning värmde så mycket i höstkylan att jag klarade mig utan. Ni kommer väl ihåg när jag skrev om filmpremiären för de exentriska tanterna i Advanced Style? Då fick jag chansen att träffa vår stora svenska kläddesigner Gudrun Sjödén. Hon har designat både klänningen och de röda kängorna som jag hade på mig (röda skor är det bästa jag vet). Det är häftigt att få bära plagg som tillhör modehistorien. Just nu pågår det faktiskt en utställning som heter ‘Gudrun Sjödén – 40 år av inspiration’ i Lund, som visar hennes kollektioner 40 år tillbaka i tiden. Vill man göra egna fynd så kan man kolla in Gudrun Sjödéns vintagesektion här.

Nu ser jag fram emot att november ska börja röra på sig. För om två veckor är det den fantastiska Beredskapsfesten på Armémuseum. Här kommer det att finnas levande orkester, surrogatkaffe, dansgolv och husmorstips – allt i strålande 1940-talsanda! Kanske lite likt det som en gång fick finnas på Fenixpalatset, innan kriget bröt ut.  Och de lyckostar som äntrar Armémuseum först får dessutom ett färskt nummer av Minnenas Journal, full med inspiration och nostalgi! Det börjar bli dags att planera sin ultimata 1940-talsstass.

IMG_1888 IMG_1849