Dessertbuffé på slottet

IMG_8609

IMG_8614

I söndagsmorse vaknade jag till strålande sol. Det skulle vara den varmaste dagen hittills på året och jag hade för en gång skulle inga planer. Men ut ville jag! Så tittade jag på min telefon, och till min förvåning hade jag fått en utflyktsidé rakt ner i inkorgen. I sms:et stod det; ”Hallå Leone! Hörde att du var sugen på kakbuffén på slottet. Alltså hallå, ni måste ju komma förbi idag då.. Bröllopskakbuffé!

Det är nämligen så att Sofie och Fredrik, mina vänner som gifte sig i somras, precis har flyttat ut till ett 1930-talshus ute i Wenngarn. Och vid det huset ligger det ett slott. Ett fantastiskt stort, gult slott med slottsträdgård. Och där har de desserbuffé – varje helg! Nu var det inte bröllopsbuffé för Sofie och Fredrik, utan för ett giftemålet som ägde rum här för flera hundra år sedan. Men klart att jag måste pröva den!

IMG_8629 IMG_8633om

Så yrvaket slängde jag på mig mina kläder, hoppade in i bilen och fick spontanskjuts ut till Venngarns slott och Sofie och Fredriks nya hus. Solen strålade när bilen närmade sig och det gula slottet var större än jag trodde. Venngarns slott byggdes redan år 1660 och platsen har en tusenårig historia. Runt år 1167 ska det ha funnits en medeltida borg på samma plats, men när Magnus Gabriel De la Gardie ägde det från år 1653 så lät han bygga det nya, pampiga slottet som står på plats än idag.

Jag var helt hänförd. Den vackra byggnaden har de kvar sina gamla dörrar, helt otroliga takmålningar och fantastiska kakelugnar. I ett av rummen finns ett av Sveriges mest välbevarade slottskapell och utanför slottets dörrar öppnar sig en enorm trädgård.
IMG_8626 IMG_8619Men det har inte alltid varit så fint. Innan första världskriget, från år 1916, var det en klinik för alkoholmissbrukare, och efter kriget började förfallet. De vackra gamla byggnader togs inte om hand om och de små 1930-talshusen som varit tjänstebostäder till slottet började att förfalla. Allt hade kunnat sluta där.

Men det gjorde det inte! År 2013 började renoveringen, och idag har allting rustads upp. De gamla ladorna runt om slottet står stadigt kvar och idag är de helt fantastiska lokaler. En eko-butik och ett bryggeri ska byggas och självklart finns det en loppislada, med fynd för bara 10 kronor!

Från en ödeby till en by som myllrar av liv. Och till somrarna har jag hört att de anordnar utomhusbio i backen – låter som ännu en perfekt utflyktsidé! 

IMG_8576


IMG_8558