Den glamourösa Burleskloppisen

IMG_1157
Den här pinglan sydde 20-talsinspirerade kläder, gjorde vackra huvudbonader och sålde äkta 20-talsplagg!

IMG_1036 IMG_1223

I söndags var det dags för den glamorösa Burleskloppisen. Denna loppis har varit i farten 9 gånger, men det här var min allra första gång. Och jag inser att jag verkligen har missat något!

Nu var det tema ”Besatt av hatt” så alla besökare och försäljare fick sätta på sig sin stiligaste, finaste, roligaste eller mest fåniga hatt. De 50 första besökarna med huvudbonad fick sig en liten present och sen var det hattävling och annat skoj. Men framförallt fanns det fantastiska försäljare som sålde av sina gömmor av vintageplagg, burleskkorsetter och handgjorda hattar!

IMG_0744


IMG_1068 IMG_1149

Jag stod länge och suktade vid en 1950-talsklänning med plommonmönster. Och sen såg jag massor med vintagebaddräkter, bland annat något så ovanligt som en baddräkt i ylle från 1920-talet. De är ovanliga för de åts ofta upp av elaka malar. Men här hängde en; i mörkblått och orange. Jag vet att min kära vän Kris i Paris skulle ha dödat för den (samtidigt som den inte är speciellt praktiskt, man vill kanske inte bada i något så skört och en baddräkt i ylle kan väga över 30 kilo i blött tillstånd). Så jag lät den vara, men jag är lycklig över att ha fått se att den finns.

Det var också roligt att få se så många hattmakare och designers på plats. Här stod Marika Smith och sålde helt underbara koaffer. Och en trappa ner fanns det flera stånd som sålde fina hattar.

IMG_1156 IMG_1167

Själv hade jag tur och fyndade stort! Nu har jag inte bara en 1920-talsklänning i min samling – utan två. Det stod nämligen en fantastisk kvinna i en hel nyskräddad 1920-talsinspirerad outfit och sålde kläder som hon själv hade skapat (superfina) tillsammans med äldre plagg. Och där hängde den; en svart, grov klänning i rak 1920-talsmodell med spetskant. Svart som natten men med broderier av rött, blått och guld. Den är dessutom en byxdress, eftersom den går att knäppa mellan benen. Tänk ett så gammalt vackert plagg har klarat sig så länge, för över 90 år sedan har någon sytt den för hand och handbroderat den. 200 kronor skulle försäljaren ha för den, så det var ett självklart köp. Den gör mig alldeles lycklig.

Och så hittade jag en tjej som sålde den här gula 1960-talsklänningen. En riktig piece med en fastsydd slips. Jag kollar alltid upp historien bakom de kläder som jag köper, så att de får bära med sig sin historia. Säljaren berättade att det var hennes mammas klänning som bars i skolan på 60-talet. Den är gjord av 90 % ull och blir en perfekt höstklänning.

IMG_1224omIMG_1086 IMG_1104IMG_1129 IMG_1185

IMG_1093
Så många tjusiga försäljare!

Sist men inte minst hittade jag en superbra stråhatt. Den kommer att passa utmärkt till sommaren och kanske till och med till sekelskiftsklädnaden som jag ska ha på mig när Järnvägsmuseum har sitt 100-årsjubileum i maj och man ska ut och åka ånglok!

Dessutom hade jag otroligt tur. Jag vann ett presentkort till en koaffkurs med Marika Smith! Här ska det tillverkas vackra och fantasifulla koaffer – det vill jag lova.

Så när påsarna var fulla med kläder och intryck tog jag och Susanna oss ut till Humlegården för en vårpicknick. Där låg vi i gräset, såg de nykläckta bladen i trädtopparna och åt en massa kakor.

Tack Burleskloppis, för en fantastisk helg!

IMG_15_48584IMG_15_48595 IMG_15_48591