Den enastående konstnärinnan!

IMG_7694

I veckan var jag på besök på Moderna Museet i Stockholm. Nu finns nämligen Louise Bourgeois utställning I have been to hell and back här!

Louise var en makalös kvinna. Hon föddes år 1911 och levde i nästan 100 år. På utställningen så får man möta hennes barndom, känslor och reflektioner genom livet. Det kändes som att man fick lära känna henne när man gick runt på utställningen. Både som den lilla flickan som hon en gång var och som den starka kvinna som hon sedan blev.

Utanför Moderna Museets entré får man se Louise jättelika spindelskulptur Maman som har ställts ut världen över. Den kan tyckas skrämmande först, men precis som många av hennes verk har den en annan sida. Spindeln är hennes avbild av moderskapet. Spindeln bär och skyddar sina barn, och precis som Louise egen mor är hon tålmodig och kreativ.

IMG_7648
IMG_7677
IMG_7685

Under hela sitt liv har Louise arbetat för att kvinnan ska ses som ett subjekt istället för ett objekt, och det känns när man ser vad hon har skapat. Öppna råa känslor som känns väldigt närvarande trots att hon gjorde dom för många år sedan. 

Louise skapade och arbetade med konst i många decennium men hennes internationella genombrott när hon var i 71 års ålder, år 1982. Att få se den idag känns otroligt häftigt. Hon använder uttryck som känns väldigt moderna trots att visa verk är över 80 år gamla.

Efter utställning blev det soppa med mina vänner. Det var en fantastiskt trevlig dag! Så om du drar runt Stockholm i vår missa inte att kika på utställningen, innan det försvinner den 17 maj.

IMG_7702om IMG_15_44923